Guterres'ten Libya, İdlib ve Yemen hakkında açıklama!

BM Genel Sekreteri Guterres, Libya'daki durumu bir "skandal" olarak niteledi ve Orta Doğu'da artan istikrarsızlık hakkında uyarıda bulundu.

DÜNYA 05.02.2020, 13:55 05.02.2020, 14:38
Guterres'ten Libya, İdlib ve Yemen hakkında açıklama!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Salı günü yaptığı açıklamada "Dünyada bir çılgınlık rüzgarı esiyor" diye konuştu. Guterres, ABD'nin New York şehrinde bulunan BM Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında "Tüm durumlar birbirinden farklı ama genel olarak büyüyen bir istikrarsızlık ve tetikte olma durumu var. Bu durum, hesaplama hatalarını da artırmakla birlikte her şeyi daha tahmin ve kontrol edilemez yapıyor" diye konuştu.

Guterres mutabakata uyulmadığını söyledi

İstikrarsızlık konusunda özellikle Libya'yı öne çıkaran ve bölgede yaşananları bir "skandal" olarak niteleyen Guterres, Libya'da yaşananlar yüzünden "oldukça hüsrana uğramış" hissettiğini de belirtti. BM Genel Sekreteri, geçtiğimiz ay Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Libya Konferansı ve varılan mutabakatla birlikte BM'nin Libya'ya uyguladığı silah ambargosu, yabancı ülkelerin müdahalesi ve ateşkes çalışmalarına bağlı bulunulmadığını ve Libya'daki durumun kötüye gittiğini söyledi.

BM Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame, Salı günü yaptığı açıklamada Libya'da çatışan BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve darbeci General Halife Hafter'in başında bulunduğu Libya Ulusal Ordusu'nun (LUO) müzakereler için "gerçek bir istek duyduğunu" belirtti. Salame ayrıca ülkede farklı çeşitlerde toplamda 20 milyon silah bulunduğunu söyleyerek bu durumu lanetlediğini belirtti.

İdlib'de yaşananlar yüzünden BM'de endişe büyük

Düzenlediği basın toplantısında Libya'nın ardından Suriye ve İdlib'de yaşananlara da değinen Guterres, bölgedeki olaylar hakkında "çok büyük bir endişe duyduğunu" söyledi. Guterres, BM'nin özellikle Suriye ve Türkiye güçleri arasında yaşanan çatışmalar hakkında endişe duyduğunu belirtti. Salı günü yaşanan çatışmalarda iki tarafın da güçlerinden can kaybı yaşanmıştı.

Guterres, iki taraf arasında yaşanan çatışmaların "tamamen kontrol dışı bir şekilde büyümesi" önlenerek bir an önce yatıştırılması gerektiğini söyledi.

Yemen'deki tansiyonu düşürmek için çabalar sürüyor

Yemen'de yaşananlara da değinen Guterres, Yemen'de çatışan Husi güçleri ve Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon güçleri arasındaki çatışmaların durdurulmasından övgüyle bahsetti ancak son günlerde gerginliklerin yeniden artması hakkındaki endişelerini de dile getirdi. BM Genel Sekreteri, "Yükselen tansiyonu düşürmek ve gerçek siyasi diyalog koşullarını yeniden oluşturmak için elimizden geleni yapıyoruz" dedi. Antonio Guterres, silahlı çatışmaların toplumları "çok vahim kırılma noktalarına" taşıdığını söyledi.

Yorumlar (0)