Guterres'ten 'İdlib' çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye'nin kuzeybatısında gerçekleşen ve hastane ve sağlık çalışanlarını da hedef alan hava saldırılarını sert bir şekilde eleştirerek, İdlib mutabakatının uygulanması için çağrıda bulundu.

DÜNYA 12.07.2019, 08:28
Guterres'ten 'İdlib' çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye'nin kuzeybatısında devam etmekte olan ve hastane ve sağlık çalışanlarını da hedef alan hava saldırılarını kınadı. Guterres, İdlib mutabakatının uygulanması çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden 'İdlib' açıklaması geldi. Yapılan açıklamada, Suriye'nin kuzeybatısında koordinatları taraflara daha önce verilmiş olmasına rağmen en büyük hastanelerden biri de dahil birkaç sağlık merkezinin hava saldırılarında hedef alındığı vurgulandı. 

"Uluslararası insani hukuka saygı duyulmalı"

Sivil ve sivil altyapıların korunması, uluslararası insani hukuka saygı duyulması gerektiğini ifade eden Guterres, sağlık merkezlerinin vurulduğu hava saldırılarına sert tepki göstererek, İdlib mutabakatının uygulanması için çağrıda bulundu.

Beşşar Esad rejimi, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içindeki yerleşimlere dün saldırı düzenlemişti. Saldırıda 5 sivil hayatını kaybederken, 27 sivil de yaralanmıştı.

Rejimin destekçisi Rusya, bir ambulansı ve Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) merkezini vurmuştu. 

İdlib'de ne oluyor?

İdlib ili, Suriye’nin kuzeybatısında yer alıyor. Burası, neredeyse iç savaşın başlangıcından bu yana muhaliflerin kalesi olarak görülüyor. İdlib’in merkezinde iç göç ile birlikte nüfus yaklaşık 4 milyona ulaştı. Mart 2015’te muhaliflerin kontrolüne geçen İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerden biri haline geldi.

Rusya, Türkiye ve İran, 4-5 Mayıs 2017’de gerçekleştirilen Astana toplantısında, İdlib ve çevresini ‘Gerginliği Azaltma Bölgesi’ olarak ilan etti. Rejim güçlerinin ateşkesi sürekli ihlal etmesinin ardından Rusya ve Türkiye, ek mutabakata vardı.

17 Eylül 2018’de Soçi’de imzalanan mutabakata rağmen rejim, destekçilerinin yardımıyla saldırılarına devam ediyor. 25-26 Nisan’da Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da Rusya, Türkiye ve İran arasından düzenlenen 12. Toplantı sırasında artış gösteren saldırılar aynı yoğunlukta devam ediyor.

Yorumlar (0)