Guterres eleştirileri reddetti!

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Çin’in izlediği politikaları insan hakları örgütlerinin çağrısından sonra eleştirdiği yönündeki argümanları yalanladı.

DÜNYA 21.09.2019, 09:05 21.09.2019, 17:01
Guterres eleştirileri reddetti!

Antonio Guterres, geçtiğimiz Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte, insan hakları örgütlerinin kendisine Çin’deki Uygurların ve diğer Müslümanların tartışmalı kamplarda tutulmasını kınaması çağrısında bulunması üzerine Çin'i eleştirdiği iddialarını geri çevirdi. Guterres yaptığı açıklamada, “Bu konuyla ilgili olarak Çinli yetkililerle konuşan kimsenin benden daha ısrarcı ve daha net olduğunu düşünmüyorum” dedi ve gizli bir diplomasi yürüttüğü iddialarını da geri çevirdi. Guterres, Nisan ayında “Bir Kuşak, Bir Yol” projesi kapsamında Pekin’e yaptığı ziyaret sırasındaki “Ben sadece konuyu gündeme getirmedim, aynı zamanda kamuoyunun bilgisine sundum.” ifadelerini de hatırlattı.

“Günümüzün en çarpıcı insan hakları sorunlarından biri”

Dünya genelindeki Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Uluslararası Hukukçular Komisyonu (ICJ), Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FİDH) ve Dünya Uygur Konferansı'nın da aralarında bulunduğu insan hakları savunucusu organizasyonlar Salı günü genel sekretere yazdığı bir mektupta Çin'in Uygurlar ve diğer Müslüman grupları kamplarda hapsettiğini ve bunun “günümüzün en çarpıcı insan hakları sorunlarından biri” olduğunu ifade etmişti.

“Daha net bir mesaj olamazdı”

Guterres, Çin’e “Her topluluğun kimliğine saygı duymanın ve bir bütün olarak topluma ait olduğunu hissedecek şekilde davranmanın çok önemli olduğunu söyledim.” açıklamalarında bulundu. Yapılması gereken her şeyi yaptığını ve liderlerle görüşmelerini vurgulayan Genel Sekreter, “Daha net bir mesaj olamazdı. Dünyadaki birçok liderden çok daha fazlasını açıkça yaptığımı düşündüğüm bir alan varsa o da bu.” diye ekledi.

Birleşmiş Milletler yakın takipte

Guterres, “her koşulda tüm insan haklarına tam olarak saygı duyulduğunu” garanti altına almaya devam edeceklerini söyledi. Sekreter, "Bu, gözaltı merkezlerinin kapatılması gerektiği anlamına mı geliyor?" diye sorulan bir soruya “İnsan haklarına saygı duyulması için gereken her şeyi yapmak anlamına gelecektir.” cevabını verdi.

İlk kez eleştirilmiyor

Guterres’e yönelik eleştiriler her ne kadar Çin’deki Uygurlar ve diğer Müslümanlara uygulanan muamele konusuyla ortaya çıkmış olsa da Guterres, daha önce de insan hakları grupları ile bazı hükümetler tarafından gizli diplomasi yürüttüğü iddiası ve sıkıntıları kamuoyuyla paylaşma konusundaki başarısızlığı nedeniyle çokça tenkit edilmişti.

“Meslekî merkezler”

Çin hükümeti ise gözaltı yerlerinin eğitim ve beceri geliştirme amaçlı “meslekî” merkezler olduğu konusunda ısrar ediyor. Kitlesel gözaltılara ve Sincan bölgesindeki Uygurların ve diğer Müslümanlara yönelik kötü muamelelere son verilmesi çağrısında bulunan 22 Batı ülkesi ise Çin tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor.

Ayrıca, bu yılın başlarında yayımlanan, İslamî bölgede yer alan kampların haklılığını savunan ve diğer baskıcı güvenlik eleştirilerine karşı çıkan bir raporda Çin, “terörist” olarak nitelendirdiği yaklaşık 13 bin kişiyi tutukladığını ve 2014'ten beri Sincan'da yüzlerce “terörist çeteyi” parçaladığını duyurmuştu.

Yorumlar (0)