Gürcistan’a Rus akını! Sınırda 20 kilometrelik kuyruk oluştu

Rusya’da kısmi seferberlik ilan edilmesinin ardından ülkeden kaçışlar devam ediyor. Bu kapsamda son 1 haftada Rusya-Gürcistan sınırından 115 bin kişinin geçiş yaptığı açıklandı. İki ülke arasındaki sınır hattında 20 kilometrelik araç kuyruğu oluştu. 

DÜNYA 27.09.2022, 10:41 28.09.2022, 08:46
Gürcistan’a Rus akını! Sınırda 20 kilometrelik kuyruk oluştu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Eylül’de yaptığı açıklamada ülkede kısmi seferberlik ilan edildiğini duyurdu. Bu açıklama sonrası Rus vatandaşlar uçak biletlerine hücum etti. Ülkeden ayrılmak için kolları sıvayan Rusların en çok rağbet gösterdiği ülkeler ise Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan oldu. Son 1 haftada Rusya’dan Gürcistan’a giriş yapan kişi sayısı ise 115 bin kişiyi buldu. Ayrıca iki ülke arasındaki sınır hattında eşi benzerine az rastlanan araç kuyruklukları oluştu. Yetkililer, sınırdaki araç kuyruğunun 20 kilometreyi bulduğunu duyurdular. 

Güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı

Rusların yoğunluk oluşturduğu Lars Sınır Kapısı’nda güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Sınır hattındaki uzun araç kuyruğu sebebiyle Rus vatandaşların ülkeye girişinin yaklaşık 40 saat sürdüğü açıklandı. Yaya ya da bisikletle ülkeye giriş yapmak isteyenlerin bekleme süresi ise 8-10 saat olarak paylaşıldı. 

“Memur sayısı artırıldı”

Öte yandan Gürcistan Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelirler İdaresi Başkanlığı, sınır hattındaki memur sayısının artırıldığını duyurdu. Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Lars’ta bulunan gümrük kontrol noktasında özel bir çalışma sistemine geçildi. Sınırdaki işlemlerin daha hızlı tamamlanabilmesi için memur sayısı artırıldı. Ayrıca, Rusya’dan Gürcistan’a Lars Sınır Kapısı üzerinden giriş yapacak olan kamyonlara ilişkin gerekli prosedürlerin ertelendiğini duyurmak isteriz. Bölgedeki güvenliğin korunabilmesi için komşu ülkeler Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan ile yoğun görüşmelerimiz devam etmektedir” denildi. 

“Bölgedeki durum kontrol altında”

Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Lasha Hutsishvili, “Sınır kapısında belirli kurallar çerçevesinde çalışmalar devam ediyor. Kişilerin geliş noktaları detaylı bir şekilde inceleniyor, analizler yapılıyor. Bu kapsamda ülkeye girişe ilişkin izinler veriliyor. Tüm bakanlıklarımız ve kurumlarımız üst düzey bir çalışma içerisindeler. Şu an sınır hattında ciddi bir yoğunluk oluşmuş durumda. Personellerimizin yükü her geçen gün daha da artıyor. Ancak bölgedeki durum kontrol altında. Sınır kapısında dramatik bir durum yok. Ülkeye giriş çıkışlar oldukça arttı. Bu süreci çok dikkatli ve yakından takip ediyoruz” şeklinde konuştu. 

“115 bin kişi Lars Sınır Kapısı’ndan ülkeye giriş yaptı”

Rusya’ya bağlı Kuzey Osetya-Alanya Özerk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı İrbek Tomayev de konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Son 1 hafta içerisinde, yaklaşık 115 bin kişi Lars Sınır Kapısı’ndan ülkeye giriş yaptı. Bu rakam, bir önceki haftaya göre yüzde 23,3 daha fazla. Son 1 haftada 37 bin 500 araç çift yönlü hareket etti. Şu an Gürcistan-Rusya sınırında ciddi bir kuyruk var. Yaklaşık 1.300 kamyon ve 3.500 otomobil sınırı geçmek için saatlerdir bekliyor” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)