Güney Kore’den Kuzey’e teklif: “Nükleerden arın, ekonomik yardım yapalım”

Nükleerden arındırılma hususunda Kuzey Kore’ye seslenen Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, gerçekçi adımlar atılması durumunda ekonomik destek teklif etti. Kısa bir zaman öncesinde Kuzey Kore, "Nükleer silah vatanımız için olmazsa olmazdır" şeklinde açıklamada bulunmuştu.

DÜNYA 15.08.2022, 16:11
Güney Kore’den Kuzey’e teklif: “Nükleerden arın, ekonomik yardım yapalım”

Güney Kore’nin Japonya’nın işgali altından çıkışının sene dönümü kutlamalarında açıklama yapan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Pyongyang idaresinin nükleerden temizlenmesinin Kore Yarımadası, dünya geneli ve Kuzeydoğu Asya’da devam etmesini istedikleri barış adına gerekli olduğunu aktardı.

“Gerçekçi adımlar atılırsa, yardım edeceğiz”

Geçtiğimiz mayıs ayı içerisinde Kuzey Kore ekonomisine destek olacaklarına dair açıkladığı planın ayrıntıları ile ilgili bilgi veren Yoon, "Eğer Kuzey Kore, nükleer faaliyetlerini geliştirmeyi durdurur, nükleerden temizlenme hususunda sağlam ve gerçek bir aşamaya geçerse ekonomik destek sağlamaya hazırız. Öngörmüş olduğum bu cesur hareket Kuzey Kore’de yaşayan insanların hayatını ve ekonomisini kademeli bir şekilde büyük bir ölçüde iyileştirecek." dedi.

Birçok alanda destek sağlayacaklar

Plan kapsamında geniş alanlı bir gıda programını faaliyete sokacaklarını, elektrik dağıtım, iletim ve üretim altyapısına destek olacaklarını, havaalanlarını ve uluslararası ticaret adına limanları modern hale getirmeye yönelik planları devreye sokacaklarını dile getirdi.

Japonya ile iyileştirme mesajı verildi

Bunun yanı sıra Yoon açıklamalarında ülkesinin tarihi problemleri çözüme kavuşturacağını, Japonya ile oluşturulan ilişkilerin iyileştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Asya'da yer alan komşular içerisinde çözülme kavuşturulmamış tarihi problemleri çözmeye destek sağlayabilmek adına Japonya ile ileriye dönük bağların iyileştirilmesinin önemine dikkat çeken Yoon, tarihi sebeplerden ötürü senelerdir gergin bir hat üzerinde olan Japonya ile Güney Kore ilişkilerinin düzeleceğinin sinyalini verdi.

Yorumlar (0)