Güney Kore köşeyi dönüyor!

Güney Kore, salgının ortaya çıktığı Ocak ayından bu yana ilk kez bugün iyileşenlerin sayısının yeni vakalardan daha fazla olduğunu duyurdu. Bu düşüş eğilimi, salgının Asya'da Çin dışında en şiddetli şekilde görüldüğü yer olan Güney Kore'deki hızının  yavaşlayabileceği umutlarını artırdı.

DÜNYA 13.03.2020, 14:47
Güney Kore köşeyi dönüyor!

Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (KCDC), dünkü 114 vaka ile karşılaştırıldığında bugün 110 yeni koronavirüs vakası kaydetti ve ulusal çetelenin 7 bin 979 olduğunu açıkladı. Ülkedeki ölü sayısıdaki bugünkü 5 vaka ile beraber 72'ye yükseldi.

Buna karşılık, KCDC, 177 hastanın tedavi için izole edildikleri hastanelerden taburcu edildiğini söyledi.

Bu, Güney Kore'deki ilk koronavirüs hastasının 20 Ocak'ta doğrulanmasından bu yana, kurtarılan (iyileşen) kişilerin günlük sayısının yeni enfeksiyonları aştığı umut verici bir durum olarak yorumlanıyor.

"Taburcu edilenler var ancak uyanık olunmalı"

En son veriler, yeni vakalarda düşüş eğilimi ile uyumlu olarak gözüküyor ve salgının Asya'nın dördüncü en büyük ekonomisinde hafifletilebileceği umudunu artırıyor.

KCDC Başkanı Jeong Eun-kyeong, eğilimin devam etmesi beklendiğini söyleyerek önümüzdeki günlerde karantinaya alınan daha fazla hastanın taburcu edileceğini duyurdu.

Ancak yetkililer, başkent Seul'ün kalabalık bir bölgesindeki bir çağrı merkezinde ve idari başkent Sejong'da bulunan Okyanuslar ve Balıkçılık Bakanlığında yeni enfeksiyon kümeleri ortaya çıktıktan sonra uyanıklık çağrısında bulunuyor.

Başbakan: Köşeyi dönmeyi başardık

Güney Kore Başbakanı Chung Sye-kyun, "köşeyi dönmeyi başardık, ancak yurtdışı girişlerin yanı sıra çağrı merkezleri, bilgisayar merkezleri ve karaoke odaları gibi tesislerin etrafındaki olası enfeksiyonlarla ilgili endişeler var" şeklinde konuştu.

En son açıklanan 110 vakadan 61'i salgının merkezinde bulunan Hıristiyan kilisesinin bulunduğu Güneydoğu şehri Daegu'dan, 17'si Sejong'dan ve 13'ü ise Seul'dendi. 

Şimdiye kadar en az 109 vaka, yaklaşık 800 kişinin çalıştığı ve şu anda da test edilip izlendiği bir sigorta şirketi tarafından işletilen çağrı merkezine bağlandı. Ancak yeni enfeksiyonlardaki artış oranı son birkaç gündür yavaşlıyor.

Seul şehri, virüsün kalabalık işyerlerinde yayılmasını önleme çabalarının bir parçası olarak 10 bin 500 bilgisayar salonu ve karaoke barlarında kapsamlı kontroller yapmayı planladığını açıkladı.

Avrupa'ya sıkı önlemler geliyor!

Güney Kore; Çin, İtalya ve İran için benzer kurallar koyduktan sonra, Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya ve Hollanda'dan gelen ziyaretçileri pazar gününden itibaren çok sıkı sınır kontrollerine tabi tutacağını söyledi.

Yorumlar (0)