Güney Kore'den Japon imparatorluk bayrağına ret!

Güney Kore, Japonya'nın imparatorluk dönemi sembolü olan "Yükselen Güneş Bayrağı"nın olimpiyatlarda kullanılmasını istemiyor.

DÜNYA 30.09.2019, 17:25 30.09.2019, 18:26
Güney Kore'den Japon imparatorluk bayrağına ret!

Güney Kore, Japonya'nın imparatorluk dönemi bayrağının 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda teşhir edilmemesi için Tokyo Olimpiyatları Organizasyon Komitesine çağrıda bulundu.

Güney Kore haber ajansı Yonhap'taki habere göre, Güney Kore Parlamentosu aldığı kararla, Japonya'nın imparatorluk dönemi sembolü "Yükselen Güneş Bayrağı"nın Tokyo Olimpiyat Oyunları'nın açılış ve kapanış törenleriyle müsabakalarda görünmesinin engellenmesi için çağrı yaptı.

Parlamentoda 3'e karşı 163 oyla kabul edilen kararda, ellerinde imparatorluk bayrağını taşıyan veya o dönemin üniformalarına benzeyen kıyafetler giyen izleyicilerin, tören ve müsabaka merkezlerine girmelerine izin verilmemesi talep edildi.

Güney Kore Spor Bakanlığı, IOC'ye başvurmuştu

Güney Kore Spor Bakanlığı, 11 Eylül'de "Yükselen Güneş Bayrağı"nın Tokyo Olimpiyatları'nda gösterilmesinin önlenmesi için Uluslararası Olimpiyat Komitesine (IOC) başvuru yapmıştı.

Bakanlık, IOC Başkanı Thomas Bach'a gönderdiği mektupta, bayrağın, Japon militarizminin ve emperyalizminin bir sembolü olduğu ve bugün de aşırı sağcı gruplarca yabancı düşmanı gösterilerde kullanıldığına işaret etmişti.

"Yükselen Güneş Bayrağı'nın teşhiri olimpiyat ruhuna aykırıdır"

IOC'nin Olimpiyat Şartnamesi'nde, "Olimpiyat mekanlarında, müsabaka merkezleri ve diğer alanlarda hiçbir siyasi, dini ve ırkçı propagandaya izin verilemez." hükmünün yer aldığına değinilen mektupta, "Yükselen Güneş Bayrağı'nın Tokyo Olimpiyatları'nda teşhir edilmesi, olimpiyat ruhuna, dünya barışını ve insanlığa yönelik sevgiyi teşvik etme amacına aykırıdır." ifadeleri kullanılmıştı.

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), söz konusu bayrağın futbol maçlarında kullanılmasına yasak getirmişti.

Yorumlar (0)