Güney Kore'de çalışanlar için 'maaş karşılaştırma' sitesi

Güney Kore’de hükümet, ücret karşılaştırma sitesiyle (www.wage.go.kr), özel sektörde çalışan Güney Korelilerin maaşlarını detaylı bir şekilde aktarıyor. Söz konusu siteyi açmanın nedeni ise özel sektördeki ücret farkını dengelemek.

DÜNYA 18.02.2020, 10:54
Güney Kore'de çalışanlar için 'maaş karşılaştırma' sitesi

Güney Kore Çalışma Bakanlığı, çalışanların yakındığı başlıca unsurlardan biri olan "eşit ve adil ücret" konusundaki çabalarını ilginç bir örnekle hayata geçirdi. 

Ücret karşılaştırma sitesi (www.wage.go.kr), özel sektörde çalışan Güney Korelilerin maaşlarını detaylı bir şekilde ifşa etti. Maaş bilgileri, "çalışılan şirketin büyüklüğü, iş türü, meslek, mesleki kariyer, akademik geçmiş ve cinsiyet" gibi altı kritere göre ayrıntılandırıldı.

Bakanlık, bir çalışanın bu site sayesinde aynı alanda benzer işi yapan başka birinin ne kadar kazandığıyla ilgili bilgi bulmasına yardımcı olmayı g
hedefliyor.

Ortalama ücret ne, en üsttekiler ne kadar alıyor?

Sitede yer alan bir örneğe göre; imalat sektöründe çalışan, lisans ya da lisans üstü derecesi olan, beş ile 10 yıl arasında tecrübesi olan bir işletmeci bir yılda 54.85 milyon won (yaklaşık 280 bin TL) gelir elde ediyor.

Sektördeki ortalama yıllık maaşın 48.46 milyon won (yaklaşık 247 bin TL) olduğu kaydedildi. En üstteki yüzde 25’lik kesimde bu miktarın; 64.2 milyon won (yaklaşık 327 bin TL), en alttaki yüzde 25’lik kesimde ise 37.25 milyon won (yaklaşık 190 bin TL) olduğu belirtildi.

Bakanlık, ücret bilgi sistemini yaratmak için 2016-2018 yılları arasındaki maaş verilerini analiz ettiklerini kaydetti. Fazla mesai ücretleri ise sisteme dahil edilmedi. Bilgilerin her yıl güncelleneceği de ifade edildi.

İşçi ve işveren arasındaki ücret çatışmasını körükleyebilir mi?

Bu şeffaf politikanın ücret dengesizliğini kapatması ve düşük ücret aldığını gören çalışanların zam talebinde bulunacağı tahmin ediliyor.

Bazı kesimler hükümetin bu adımının, işçi ve işveren arasındaki ücret çatışmasını körüklemek gibi negatif etkileri bulunacağını kaydediyor.

Yorumlar (0)