Güney Kore'de ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı kuruldu

Güney Kore'de kurulan ABD Uzay Kuvvetleri Kore Komutanlığı, Çin ve Kuzey Kore'nin bölgedeki etkinliğini azaltmayı amaçlıyor. Komutanlığın açılışında konuşan ABD'li yetkililer, Hint-Pasifik bölgesine ilişkin duruşlarının değişmediğini bildirdi. İşte yeni komutanlığa dair bazı detaylar...

DÜNYA 14.12.2022, 16:16 Hakan Öksüz
Güney Kore'de ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı kuruldu

ABD, en büyük rakiplerinden biri olarak gösterilen Çin'in çevresini sarmaya çalışıyor. Bunun için müttefikleri Japonya ve Güney Kore'yi kullanan ABD, Çin'in bölgedeki etkisini kırmayı hedefliyor. ABD ile Çin arasındaki mücadelenin sürdüğü alanlardan birinin de uzay çalışmaları olduğu biliniyor.

Güney Kore'de kurulan ABD Uzay Kuvvetleri Kore Komutanlığı, Çin'i her alanda geride bırakmak isteyen ABD'nin son hamlelerinden biri oldu. ABD Kuvvetleri Kore (USFK) bünyesinde oluşturulan ABD Uzay Kuvvetleri Kore Komutanlığı, Osan Hava Üssü'nde kuruldu. Başkenti Seul'ün 65 kilometre uzağında yer alan Pyeongtaek bölgesindeki üste kurulan komutanlığın, Çin'in Pasifik'teki askeri nüfuzunu zayıflatacağı söyleniyor.

LaCamera: "Kuzeydoğu Asya'da barış ortamı tesis edilecek"

USFK Komutanı Paul LaCamera, ABD Uzay Kuvvetleri Kore Komutanlığının kuruluşu ile ilgili organize edilen törende konuşma yaptı. Yeni komutanlık sayesinde ABD'nin bölgedeki savunma kapasitesinin artacağına işaret eden LaCamera, "Kuzeydoğu Asya'da barış ortamı tesis edilecek. ABD Uzay Kuvvetleri sayesinde bölgedeki operasyonlar çok daha rahat şekilde gerçekleştirilebilecek." ifadelerini kullandı.

Anthony Mastalir: "Çin tehdidi, günden güne büyüyor"

ABD'nin Hint-Pasifik bölgesi ile ilgili güvenlik taahhütlerinin yeni komutanlık ile birlikte temsil edileceğini vurgulayan ABD Uzay Kuvvetleri Hint-Pasifik Komutanı Tuğgeneral Anthony Mastalir, "Bölgedeki Çin tehdidi, günden güne büyüyor. Hint-Pasifik bölgesindeki istikrarın tesis edilmesi, önceliklerimizden biri. Bölgeyle ilgili meselelerdeki duruşumuzu değiştirmedik. ABD Uzay Kuvvetleri Kore Komutanlığının kurulması, bunun kanıtıdır." şeklinde konuştu.

Joshua McCullion: "Kuzeyde varoluşsal bir tehdit var"

Yeni komutanlığın başındaki isim olacak Joshua McCullion ise Kuzey Kore tehdidine dikkat çekti. ABD Uzay Kuvvetleri Kore Komutanı olarak görev yapacak olan Joshua McCullion, "Bunu varoluşsal bir tehdit olarak görüyoruz. Kuzeyimizde yer alan bu tehdide karşı savunma yapmak önemli. Caydırıcı olmak ve gerekirse onları mağlup etmek için kurulan yeni komutanlık önemli görevler üstlenecek." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)