Güney Amerika ülkesinde tedavisi olmayanlar için "yardımlı intihar" yasallaştı

Özellikle bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan ve pek çok tartışmalara da neden olan yardımlı intihar, bir diğer adıyla ötenazi ile ölüm yöntemi Kolombiya’da Anayasa Mahkemesi tarafından alınan bir karar ile yasal hale getirildi.

DÜNYA 14.05.2022, 11:41 14.05.2022, 16:48
Güney Amerika ülkesinde tedavisi olmayanlar için "yardımlı intihar" yasallaştı

Kolombiya’da Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bir karara göre ülkede tedavisi mümkün olmayan hastalar için yardımlı intihar yapılmasına izin çıktı. Ötenazi olarak bilinen ve bazı ülkelerde uygulanan bu yöntemde hastalığı bulunan ve iyileşmesi mümkün olmayan hastalar kendi istekleri doğrultusunda yaşamlarını sona erdirebiliyorlar. Dünyada pek çok ülkede uygulanmasına karşın tartışmalı bir konu olan ve bazı etik tartışmalara da konu olan bu yöntem artık Kolombiya’da da uygulanabilecek.

Anayasa Mahkemesi’nde 6’ya 3 oyla kabul edildi

Tarihi olarak nitelendirilen bu gelişme Anayasa Mahkemesinde 6’ya 3 oyla kabul edildi. Bu yasa kapsamında ciddi bir fiziksel rahatsızlığı bulunan ya da tedavisi mümkün olmayan bir hastalığa yakalanan hastalara doktorlarının vereceği kararla birlikte yaşamlarını sona erdirme hakkı verilebilecek. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bazı durumlarda insanlar kendi yaşamlarına son vermeyi tercih edebilir ve bunu gerçekleştirirken de yardım alabilirler. Bunun güvenli ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için prosedür yasallaştı.

Pek çok tartışmalara konu olan ötenazi bazı kesimler tarafından dayanılmaz ağrılarla mücadele eden hastaların bu acılarını sonlandırması nedeniyle destek görürken bazı kesimler tarafından ise intiharların artacağı endişesi ile karşı çıkılıyor.

Yorumlar (0)