Güney Amerika atağa kalktı: Ortak para birimi tartışmaları alevlendi

Güney Amerika'da son ayların en tartışmalı konusu "ortak para birimine geçmek" oldu. ABD dolarına bağımlılığı azaltmak için başlatılması planlanan projenin, bölge ekonomisini güçlendireceği düşünülüyor. Yarın gerçekleştirilecek toplantı öncesinde bölge ülkelerine seslenen Arjantinli bakan Sergio Massa, anlaşma sağlansa bile kendilerini uzun bir sürecin beklediğini bildirdi. Detaylar haberde...

DÜNYA 23.01.2023, 09:56 Hakan Öksüz
Güney Amerika atağa kalktı: Ortak para birimi tartışmaları alevlendi

Son aylarda Latin Amerika'daki ülkelerin gündemindeki konulardan biri ortak para birimine geçilip geçilmeyeceğiydi. Konuyla ilgili kafa karışıklığı devam ederken Arjantin Ekonomi Bakanı Sergio Massa'dan bir açıklama geldi. İngiliz Financial Times'a konuşan Sergio Massa, yarın (24 Ocak) yapılacak toplantı öncesi bölge ülkelerine seslendi. 

Arjantinli bakandan bölge ülkelerine çağrı

Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu zirvesine katılacak bütün bölge ülkelerinin bu projeye destek vermesi gerektiğini vurgulayan Massa, anlaşmanın sağlanması durumunda çalışmalara başlanacağını bildirdi. Arjantin Ekonomi Bakanı Sergio Massa, anlaşma gerçekleşse bile ortak para birimine geçmek için önlerinde uzun bir yolun bulunduğunu hatırlattı.

Küresel ölçekteki payı yüzde 5 olacak

Söz konusu projenin hayata geçirilmesi durumunda bu ortak para biriminin küresel ölçekteki payı yüzde 5 olacak. Avrupa Birliği'nin ortak para birimi olan euro ise dünya ölçeğinde yüzde 14'lük paya sahip. Brezilyalı devlet yetkililerinin, söz konusu ortak para biriminin adının sur (güney) olması önerisinde bulunduğu kaydedildi.

ABD dolarına bağımlılığı azaltacağı düşünülüyor

Kıtanın güney bölümündeki ülkelerin büyük bir kısmının, ABD doları karşısında ezilmemek için başlatılması planlanan bu ortak para birimi projesine olumlu baktığı söyleniyor. Bölgedeki ticareti canlandırabileceği düşünülen yeni para biriminin, ABD dolarına bağımlılığı azaltacağı ve kıtanın güney kısmındaki ülkelerin ekonomisini güçlendirebileceği belirtiliyor. 

Yorumlar (0)