Gündemi sarsan iddia: Putin, görevi devretmeye mi hazırlanıyor?

Bir süredir tiroid kanseri olduğu öne sürülen Rusya lideri Vladimir Putin’in ameliyat olmayı düşündüğü ve bu süreçte geçici olarak başkanlık görevini devretmeye hazırlandığı iddia edildi. 

DÜNYA 07.05.2022, 10:48
Gündemi sarsan iddia: Putin, görevi devretmeye mi hazırlanıyor?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uzun bir süredir troid kanseri ile mücadele ettiği ve artık ameliyat olması gerektiği iddia edildi. İngiliz ve Amerikan basınında yer alan haberlere göre, Rusya Devlet Başkanı Putin, zor günler geçiriyor. Kısa süre önce Belarus lideri Lukaşenko’yu ağırlarken elinin kontrolsüz şekilde titrediği görülen Putin, bir başka toplantıda da masaya dakikalarca sıkı sıkı tutunarak elini kontrol altına almaya çalışmıştı. 

İddialar ‘General SVR’ isimli Telegram kanalından yayıldı

Ortaya çıkan bu görüntüler sonrası Putin’in hasta olduğuna dair söylemler de arttı. Batı basınında yer alan bu haberlerin kaynağı olarak ise bir Rus Telegram kanalı gösterildi. General SVR adıyla paylaşımlarda bulunan kanal, Rus lider Putin’in ameliyat olmaya karar verdiği ve bu sebeple geçici olarak görevi devretmeye hazırlandığı belirtildi. 

Başkanlık görevi Nikolai Patrushev’e mi devredilecek?

Putin’in görevini devredeceği isim de şimdiden belli oldu. General SVR tarafından paylaşılan bilgide, Putin’in görevini Federal Güvenlik Servisi eski şefi Nikolai Patrushev’e bırakacağı öne sürüldü. Uzun yıllardır Vladimir Putin ile yakın bağları olan Patrushev, iktidar tarafından ‘dost ve sırdaş bir isim’ olarak tanımlanıyor. 

Putin, Patrushev ile 2 saat konuştu

Öte yandan Vladimir Putin’in Patrushev ile kısa süre önce 2 saate varan yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdiği ve kendisine geçici süreliğine başkanlık görevi için hazır olması talimatı verdiği öne sürüldü. 70 yaşına girmeye hazırlanan Putin’in ellerini kontrol edemediği görüntüleri yorumlayan uzman doktorlar, kendisinin Parkinson ya da kanser hastalığına sahip olabileceğini belirttiler. 

“Yaşadığı son problemler, Putin’in ortaya çıkarmış olduğu güçlü adam portresine zarar veriyor”

Brüksel’de yer alan Rusya Avrupa Asya Araştırma Merkezi’nin direktörü Theresa Fallon, “Putin’in sağlık durumu şuan en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Çok fazla dedikodu var. Putin, halkının karşısında her zaman sağlıklı ve güçlü bir imaj çizdi. Yaşadığı son problemler, Putin’in ortaya çıkarmış olduğu güçlü adam portresine zarar veriyor. İlerleyen süreçte nasıl bir gelişme yapacağını ben de merakla takip ediyorum” ifadelerini kullandı. 

“Putin sağlık durumu hakkında çok söylenti var”

Russia’s Crony Capitalism isimli kitabı ile ses getiren yazar Anders Aslund ise Amerikan basınına yaptığı açıklamada, “Putin’in sağlık durumu hakkında çok söylenti var. General SVR’nin iddiaları göz ardı edilmemeli. Ortada bazı belgeler de dolaşıyor. Bunların çok iyi bir şekilde süzgeçten geçirip insanları doğru bir şekilde bilgilendirmek çok önemli. Telegram kanalındaki iddialar doğru ise, merak uyandıran günler bizi bekliyor demektir” şeklinde konuştu. 

“Putin son yıllarda olduğundan farklı bir görüntü sergiliyor”

Açıklamalarına devam eden Anders Aslund, “Şu bir gerçek ki Putin son yıllarda olduğundan farklı bir görüntü sergiliyor. Sağlıklı olmadığı çok net ortada. Telegram kanalındaki iddialara baktım, şunu söylemeyelim ki bunların hepsi doğru değil. Ancak bazı iddiaların doğru olmak ihtimali de çok yüksek gözüküyor. Kısa süre önce basında yer alan bir haberde, Putin’in tiroid kanseri cerrahisi uzmanı olduğu öğrenilen toplam 9 doktor ile birlikte toplantı yaptığı gözüme çarpmıştı” dedi. 

Rusya, Vladimir Putin’in sağlık durumu ‘mükemmel’ olarak açıkladı

Vladimir Putin’in çok hasta olduğuna dair Amerikan ve İngiliz basınında peş peşe çıkan iddialar sonrası Rusya kanadından da bir açıklama yapıldı. Kremlin’den yapılan açıklamada Vladimir Putin’in sağlık durumu ‘mükemmel’ olarak açıklanırken, iddiaların ise gerçeği yansıtmadığı bildirildi. Yapılan açıklamada, Putin’in bu zamana kadarki en büyük sağlık sorunun soğuk algınlığı olduğu da belirtildi. Pentagon Sözcüsü John Kirby ise Putin’in sağlık durumu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Kendisinin hasta olup olmadığına dair şuan elimizde somut bir şey bulunmuyor. Bu konuda iddiaları doğrulayacak bir şeye henüz rastlamadım. Ancak biz de ortaya atılan bu iddiaları ve Rusya’daki gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)