Guatemala'da emekli askerler kongre binasını bastı: Ortalık savaş alanına döndü

İç savaş döneminde görev yaptıkları süre için hükümetten tazminat isteyen yüzlerce emekli asker, güvenlik ekipleriyle çatıştı. 

DÜNYA 20.10.2021, 09:25 20.10.2021, 17:41
Guatemala'da emekli askerler kongre binasını bastı: Ortalık savaş alanına döndü

Orta Amerika ülkelerinden biri olan Guatemala'da, şehrin tarihi merkezinde toplanan ve yürüyüş yapan emekli askerler, ilerleyen saatlerde güvenlik güçleriyle çatışmaya girdi.

Kongre binasına baskın

Gösterilere katılan eski askerlerden bir bölümünün polise taş atması sebebiyle güvenlik güçleri, protestoculara tazyikli su ie göz yaşartıcı gaz ile karşılık verdi.

Gösteriler sürerken polisin karşı koymasına rağmen göstericilerden bir grubun, kongrenin giriş kapılarını zorla kırarak binaya girdiği aktarıldı. İki saat boyunca kongre binasını işgal eden protestocular, bazı milletvekillerinin ofisini ateşe verirken, otoparkta bulunan 3 aracı da yaktı.

Yardım çağrısı

Ulusal Umut Birimi partisi milletvekilli Barreda, Twitter hesabı üzerinden yayınladığı açıklamasında, "Kongre'de sıkışmış meslektaşlarımız var. Güvenlik ekipleri, acilen bu olaya müdahale etmeli." sözlerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama

Twitter'dan paylaşım yapan İçişleri Bakanlığı, Guatemala Cumhuriyeti Kongresi'nde mahsur kalan çalışanların tamamının tahliye edildiğini açıkladı. Göstericilerden bazılarının gözaltına alındığını bildiren bakanlık, protestoculardan kanunlara saygı duymalarını istedi.

Tazminat yasası isteniyor

1960-1996’da Guatemala'daki iç savaş yılları esnasında görev alan emekli askerler, kendileri için maddi tazminat imkanı tanıyan yasa tasarısının Kongre'de kabul edilmesini istiyor.

Guatemala'da iç savaş mağdurları, yetimler ve dullar için tazminat yasası var, fakat silahlı kuvvetlere mensup olanları kapsamıyor. Resmi açıklamalara göre iç savaş sürecinde 300 bin asker görev aldı.

Yorumlar (0)