Graham'ın "YPG/PKK" çelişkisi!

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararını sert dille eleştiren Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, 2015 yılındaki bir Kongre oturumunda PYD/YPG'nin PKK ile yakın ilişkisine vurgu yapmış ve Türkiye'nin tepki göstermekte haklı olduğunu söylemişti.

DÜNYA 07.10.2019, 21:31
Graham'ın "YPG/PKK" çelişkisi!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın Suriye kararını sert dille eleştiren Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, 2015 senesindeki bir Kongre oturumunda PYD/YPG'nin bölücü terör örgütü PKK ile yakın ilişkilerine dikkati çekmiş ve Türkiye'nin tepki göstermekte haklı olduğunu belirtmişti.

Türkiye'yi tehdit etti

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yapacağı operasyona destek vermeyeceği ve bu bölgeden askerlerini çekme kararına en sert tepki gösteren isimlerden biri oldu ve bu kararın "akıllıca olmadığını" savundu.

YPG/PKK'lı teröristleri "ABD'nin DEAŞ'ı yenmesine yardım eden Kürt kuvvetler" olarak nitelendiren Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Türkiye'yi Suriye'nin kuzeyine bir operasyon düzenlemesi durumunda "yaptırım" uygulamakla tehdit etti. 

2015'te de tam tersini söylüyordu

Fakat Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham 2015 yılındaki ABD Kongresi'nde yapılan bir oturumda dönemin Savunma Bakanı Ashton Carter ile girdiği diyalogda, Türkiye'nin YPG/PKK konusunda haklılığını savunması ile hafızalara kazınmış, Türk kamuoyundan takdir görmüştü.

Amerika'nın elindeki raporlarda PYD/YPG'nin, bölücü terör örgütü PKK ile bağlantılı olduğunun belirtildiğine işaret eden Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, dönemin Savunma Bakanı Ashton Carter'a "Peki Türk hükümetinin gözünde PKK bir terör örgütü değil mi?" sorusunu yöneltmişti.

"YPG’yi silahlandırdığımız için Türklerin bize kızgın olması şaşırtıcı mı?" 

Dönemin Savunma Bakanı Ashton Carter'ın, "PKK sadece Türk hükümetinin değil, ABD hükümetinin gözünde de terör örgütü." yanıtı üzerine Graham, "Peki Suriye’de PKK ile bu kadar yakın ilişkide olan YPG’yi silahlandırdığımız için Türklerin bize kızgın olması şaşırtıcı mı?" sorusunu sormuştu.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Ashton Carter'ın Türkiye ile kapsamlı görüşmeler yaptığını söylemesi üzerine şunları söylemişti:

"Türkiye'den yeni döndüm. (ABD'nin YPG/PKK'yı silahlandırması) Bu konu onlar için bir sorun. Bunun dünyanın en aptalca fikri olduğunu düşünüyorlar ve ben de onlarla aynı fikirdeyim. 'Peki Türkiye neden kızdı' diye merak ediyorsanız, sebebi Suriye'de Türk hükümetiyle çarpışan bir terör örgütünü silahlandırmamız. Türkiye daha fazlasını yapabilir ama dürüstçe söylemek gerekirse bence bu konsept tamamen tuhaf." 

Yorumlar (0)