"Gözün aydın, baban gidici" telefonu!

Veliaht prenslikten krallığa geçebilmek için hasta olan babası Selman Bin Abdulaziz’in ölümünü bekleyen Prens Selman'a ABD Başkanı Trump'tan "sana bol silah satacağım" telefonu geldi.

DÜNYA 24.07.2020, 09:10
"Gözün aydın, baban gidici" telefonu!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, herhangi bir neden yokken Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı arayarak sürpriz yaptı.

Telefon görüşmesi için gerekli tek nedenin Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz’in olduğu görüşmede yeri ve zamanı olmamasına rağmen "silah alım satım" işlerinin görüşülmesi, "Trump'ın, Selman Bin Abdulaziz öldükten sonra yerine gelecek olan Selman'a silah satma konusunu hatırlatmak için aradı" olarak yorumlandı.

Koronadan girdiler, silah satışından çıktılar!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman arasındaki telefon görüşmesinde, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınını ve küresel ekonomilerin yeniden canlandırılması değerlendirildi.

ABD Başkanı Donald Trump ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman arasındaki görüşmeye ilişkin bilgi veren Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Judd Deere, yaptığı yazılı açıklamasında ikilinin Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınındaki "olumlu gelişmelerin" ve küresel ekonomilerin yeniden canlandırılmasının ele alındığını ifade etti.

Judd Deere, "ABD Başkanı Donald Trump ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Amerika ve Suudi Arabistan arasındaki 'güçlü savunma ortaklığını' da ele aldı." dedi.

Judd Deere'nin bu açıklaması "ABD Başkanı Donald Trump'ın pandemi sebebiyle kötüleşen ekonomiyi toparlamak için Suudi Arabistan'a yeni silah satışları yapacağını Selman'a bildirmiş olduğu" şeklinde yorumladı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, krallık yolunun temizlenmesinde kendisine yardımcı olan ve Cemal Kaşıkçı cinayeti gibi başını ağrıtacak konuları örten ABD'ye minnet borcunu silah alımıyla ödediği uluslararası kamuoyu tarafından dahi biliniyor.

Trump da Selman da "kralın ölümünü" bekliyor

Trump ile Selman arasında ikili ve bölgesel konuların konuşulduğunu söyleyen Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Judd Deere, Trump'ın, tedavisi hâlen devam eden babası Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz'in hastalığı nedeniyle de Selman'a geçmiş olsun dileğinde bulunduğunu bildirdi.

Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz'in ABD'nin çoğu talebine olumlu cevap verse de genel olarak ihtiyatlı hareket ettiği biliniyor. Babasının ölümünden sonra yerine geçecek olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ise ABD'ye olan minnet borçları sebebiyle Trump'tan gelen hiçbir talebe hayır yanıtı veremiyor. Selman'ın tek hedefi olan "kral olmanın" ve Trump'ın hedefi olan "bol silah satışı yapmanın" önündeki tek pürüz ise Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz'in yaşıyor olması. 

Yorumlar (0)