Gözler İstanbul’daydı… Tahıl zirvesi dünyanın gündemine oturdu

Tahıl krizine yönelik zirve dün İstanbul’da gerçekleşti. Bu toplantı sonrasında uluslararası basın kuruluşları, görüşmenin sonuçları ile ilgili bilgileri okurları ile paylaştı. Putin ve Erdoğan görüşmesine değinilerek, Türkiye'nin üstlendiği kritik konuma dikkat çekildi.

DÜNYA 14.07.2022, 10:50 14.07.2022, 14:29
Gözler İstanbul’daydı… Tahıl zirvesi dünyanın gündemine oturdu

Ukrayna ve Rusya savaşının tahıl krizine neden olduğu şu dönemde, tonlarca hububat ürünü Ukrayna limanlarından alınmayı bekliyor. Karadeniz üzerinden geçişinin planlandığı güvenli tahıl koridoruna ilişkin toplantılar çerçevesinde İstanbul, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Rusya’yı bir araya getiren önemli bir görüşmeye ev sahibi oldu.

Ortak karar alınmaya yakın

Türkiye’nin önemli bir rol aldığı tahıl krizi çözümü noktasında bütün Dünyanın dikkat İstanbul’a çevrildi.

Amerika Birleşik Devlet’inin basın kuruluşu olan Wall Street Journal, tahıl krizi ile ilgili, “Ukrayna tahılının güvenli şekilde ihraç edilmesine ilişkin Rusya, Ukrayna ve Türkiye ortak bir karar almaya yakın” şeklinde haberlere yer verdi.

İstanbul tahıl ihracatını koordine edecek

Rusya, Ukrayna ve Türkiye’nin haricinde BM heyetinin, Karadeniz üzerinden sağlanacak olan Ukrayna'nın hububat ihracatını tekrar başlatma düşüncesinin önemli kısımları üzerinde anlaşmaya gittiği belirtildi.

Görüşmede, hububat sevkiyatlarının kontrol edilmesi ile ilgili İstanbul'da bir koordinasyon merkezi oluşturulması hususunda anlaşmaya gidildiği de dikkat çekti.

Putin-Erdoğan görüşmesi bekleniyor

Yetkililere dayandırılan haberlere göre, hububatın Ukrayna limanlarından ne şekilde taşınmaya başlayacağına karşı değişkenler üzerinde bir ortak fikir ile sonuçlandığı, fakat aynı Batılı bir yetkiliye göre, verilen karara Moskova tarafından da imza atılması gerektiği aktarıldı.

İlerleyen haftalarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran'ın başşehri olan Tahran'da gerçekleştireceği görüşmede bu imzanın atılma olasılığının bulunduğu ifade edildi.

Tekrar faaliyete geçmesi için anlaşma imzalanacak

Yayınladığı haberin başlığını Reuters, "Hububat ihracatı için gerekli olan anlaşma ilerleyen haftalarda imzalanacak" şeklinde attı.

Birleşmiş Milletler, Türkiye, Ukrayna ve Rusya’nın ilerleyen haftalarda Karadeniz üzerinden Ukrayna’nın limanlarında bulunan tahıl ihracatını tekrar faaliyete geçirmesini hedefleyen bir anlaşma imzalayacağını aktardı.

“Rusya ve Ukrayna önemli ihracatçılar”

Haberde, Rusya ve Ukrayna'nın, öncelikli olan küresel buğday ihracatçıları olduğu hatırlatıldı. Bunun yanı sıra Ukrayna’nın önemli bir ayçiçeği ve mısır üreticisi olduğu ifade edilirken Rusya'nın büyük bir gübre üreticisi olduğunun da altı çizildi.

“Umut ışığı yandı”

Tahıl ihracatının sebep olduğu global krize dikkat çeken France 24, oluşan bu durumu hafifletme uğraşları çerçevesinde kayda değer ilerlemenin görüldüğünü kaleme aldı.

Görüşmeleri değerlendiren BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Dünyanın acısını azaltmak ve her bir köşede yaşanan gıda krizinin önüne geçebilmek adına bir umut ışığı yandı" söylemi notuna da haber içerisinde yer verildi.

Yorumlar (0)