Göstericiler ile polis arasında arbede!

Hong Kong'un Sha Tin kentinde gerçekleştirilen protesto yürüyüşüne katılan 10 binden fazla kişi, Hong Kong Özel İdare Bölgesi Baş Yöneticisi Carrie Lam'in istifasını istedi. Protestolardaki polis şiddetinin soruşturulmasını isteyen göstericiler ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı.

DÜNYA 14.07.2019, 16:24 14.07.2019, 16:29
Göstericiler ile polis arasında arbede!

Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı protesto yürüyüşleri sürüyor. 

Hong Kong'un Çin ile sınırındaki Yeni Bölgeler'de bulunan Sha Tin kentinde, 10 binden fazla kişi protestoya katıldı. Protestocular, Hong Özel İdare Bölgesi Baş Yöneticisi Carrie Lam'in istifasını talep etti.

Bazı protestocular bölgede demokratik seçimler yapılmasını isterken, bazıları da 'bağımsız Hong Kong' yazılı pankartlar taşıdı.

Zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısının daha önce neden olduğu protestolardaki polis şiddetinin soruşturulmasını isteyen göstericiler ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. 

Ne olmuştu?

Söz konusu yasa tasarısına karşı Hong Kong'da 12 Haziran'da gerçekleştirilen geniş katılımlı protesto sırasında da en az 79 kişi yaralanırken, 11 kişi de gözaltına alınmıştı.

Carrie Lam, 15 Haziran'da basın toplantısı düzenlemişti. Lam, bu toplantıda, 3 Nisan'da meclise sunduğu tasarının toplumda çok büyük görüş ayrılıklarına neden olduğunu, bu nedenle tasarının askıya alındığını bildirmişti.  

Protestolara neden olan yasal düzenleme süreciyle ilgili özür dileyen Lam, tasarının bu yasama döneminde gündeme gelmeyeceğini ifade etmişti.

Fakat protestcoular, yasal düzenlemenin askıya alınması kararını yeterli bulmamış ve tasarının tamamen iptali için gösterilerini sürdürmüştü. Protestocuların liderleri ise yasa tasarısı resmi olarak iptal edilene kadar eylemlerine devam edeceklerini duyurmuştu. 

Yorumlar (0)