Göstericiler geceleri sokağa çıkamayacak!

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde gerçekleştirilen protestolarda gözaltına alındıktan sonra kefaletle serbest bırakılan 41 protestocu, geceleri sokağa çıkamayacak.

DÜNYA 31.07.2019, 11:36 31.07.2019, 11:39
Göstericiler geceleri sokağa çıkamayacak!

Zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı protestoların devam ettiği Hong Kong'da, pazar gecesi güvenlik güçleri ile göstericiler arasında meydana gelen çatışmalarda gözaltına alınan ve 'ayaklanma çıkarmak' ile suçlanan 43 kişi kefaletle serbest bırakıldı. 

Protestoculardan 41'ine 00.00-06.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı getirildiği açıklandı. Aynı suçlamanın yöneltildiği bir başka kişi hakkında da yakalama kararı çıkarıldığı bildirildi.

Geceleri sokağa çıkma yasağından muaf tutulan 2 kişiden birinin geceleri çocuk bakıcılığı yaptığı, diğerinin de çalışmak için şehir dışına çıkması gereken pilot olduğu ifade edildi.

Suç aleti bulundurmakla suçlanan bir diğer şüphelinin de kefaletle serbest bırakıldığı kaydedildi. 

Çatışmalarda en az 16 kişi yaralandı

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde pazar günü gerçekleştirilen protestolarda gözaltına alınan 49 kişiden 44'ünün 'ayaklanma çıkarmak' ile suçlanması üzerine, dün göstericiler ile polis arasında bir kez daha çatışma çıkmıştı.

Polis, pazartesi günü şüphelilerin gözaltına alındığını duyurarak, bu şüphelilerin izinsiz gösterilere katıldığını ve suç aletleri bulundurduğunu öne sürmüştü.

Polis sözcüsü Yu Hoi-kwan, bazı protestocuların korkulukları söktüğünü, metal levhaları ve tuğlaları fırlattığını, geniş çaplı kundaklama ve yıkıma kadar birçok eylemde bulunduğunu ifade etmişti.

Polisin göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle göstericilere müdahalede bulunduğu çatışmalarda en az 16 kişinin yaralandığı bildirilmişti. 

Protestolara neden olan yasa tasarısı 

Protestolara neden olan, şüphelilerin Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. Yeni düzenlemeyle, zanlıların Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesi kolaylaşıyor.

Yasa tasarısı, politik suçları kapsam dışında tutsa 7,4 milyon nüfuslu Hong Kong'da halkın büyük bölümü, insanların Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılar, adil olmayan yargı süreçleri ve hatta işkenceye maruz kalacağı endişesini taşıyor. Muhalifler yasanın çıkması durumunda, bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından kaygı duyuyor.

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Lam, 15 Haziran'da yaptığı basın toplantısında, tasarının, toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına neden olduğunu belirterek, yasal düzenlemenin askıya alındığını bildirmişti. Bu kararı yetersiz bulan göstericiler, tasarının tamamen iptal edilmesini talep ediyor.

Hong Kong, 1898 yılında imzalanan 'kira sözleşmesi' ile uzun yıllar İngiltere hâkimiyetinde kaldıktan sonra 1997 yılında Çin'e devredilmişti. Ortak deklarasyon dâhilinde Hong Kong'a, 2047 yılına kadar Çin'e yalnızca dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak 'tek ülke, iki sistem' politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı verilmişti.

Yorumlar (0)