Görüntüler tüm dünyayı sarsmıştı: George Floyd'un katiline ikinci hapis cezası

Siyahi George Floyd’u tutukladığı sırada ölümüne neden olması ile yargılaması devam eden polis memuru Derek Chauvin ikinci kez 21 sene hapis cezası aldı.

DÜNYA 08.07.2022, 14:46 12.07.2022, 08:56
Görüntüler tüm dünyayı sarsmıştı: George Floyd'un katiline ikinci hapis cezası

Geçtiğimiz senelerde Amerika Birleşik Devletleri’nde Derek Chauvin isimli polisin siyahi George Floyd’u öldürmesi tüm dünyanın gündemine oturmuştu. Eyalet mahkemesine çıkan Chauvin, taksirle adam öldürme ve cinayet suçu ile yargılandı. Bunun yanı sıra Floyd da medeni hakları ihlal etme suçundan haksız bulundu. Daha öncesinde eyalet mahkemesinden 22,5 sene hapis istemi olan Chauvin, federal mahkeme tarafından da 21 sene ceza aldı.

Uzun süre hapisten çıkamayacak

Chauvin’in iki cezayı da aynı anda çekeceği belirlendi. Federal sistemde ve eyalet kanunlarında şartlı aklanma işlemleri farklı uygulandığından dolayı bu yeni karar polis Chauvin’i belirli bir süre daha parmaklıklar arasında bırakacak.

Federal kanunlara göre 18 senesini tamamlamak zorunda olan Chauvin, eyalet düzenlemelerine göre 15 senenin bitişinde şartlı tahliye koşulunu sağlamış olacak.

Suçunu kabul etti

Chauvin mahkemesini yöneten Federal Hakim Paul Magnuson, suçunu kabul eden ve af dileyen polisi sert bir dille eleştirdi. Polisin saldırgan ve hatalı olduğunu belirten federal hakim, suçunu kabul eden Chauvin’e en düşük seviyelerde ceza verdi.

Ne olmuştu?

İddialara göre, sahte 20 dolarla alışveriş yapmak isteyen Floyd, polise zorluk çıkarmıştı. 25 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleşen olayda polisler Floyd’a sert bir şekilde müdahalede bulunmuştu. Olay sırasında Chauvin siyahi adamı yere yatırmış ve 9 dakika süresinde diziyle boynuna bastırmıştı.

Bu esnada Floyd "nefes alamıyorum" şeklinde ifadede bulunmuştu. Ancak Chauvin yanında bulunan daha kıdemsiz bir polisin yan çevirme talebini reddetmişti. Diziyle Floyd’un boynuna bastırmayı sürdürmüştü.

Federal Hâkim Magnuson, olayın yaşandığı anda en kıdemli polis olan Chauvin'i hadisenin tek sorumlusu şeklinde ifade etti.

Floyd'un bu şekilde hayatını kaybetmesi tüm dünyada ve ülkede büyük bir tepki ile karşılanmıştı. ABD’de binlerce insan polis şiddetine yönelik gösterilerde bulunmuştu.

Yorumlar (0)