Google Avrupa’da adalet arıyor

Dünyanın en çok kazanan teknoloji firmalarından biri olan ABD merkezli Google’ın, Avrupa Birliği’nin 3 sene önce kötü niyetli çabaları olduğu gerekçesiyle kendisine kestiği 4,34 milyar euro’luk cezasına yaptığı itirazı sonucunda açılan davanın ilk duruşması bugün başlıyor

DÜNYA 27.09.2021, 15:08
Google Avrupa’da adalet arıyor

Google'ın Android işletim sistemi vasıtasıyla piyasa hakimiyetini kötüye kullandığını iddia ederek Avrupa Birliği’nin kestiği 4,34 milyar euro para cezasına karşı açtığı dava bugün görüşülecek.

Avrupa Birliği’nin en yüksek mahkemesi olan ve Lüksemburg merkezli Avrupa Adalet Divanı içinde hizmet veren AB Genel Mahkemesi, içinde bulunduğumuz bu hafta Google'ın AB Komisyonu’nun verdiği karara karşı açtığı davayı ele alacak.

Herşey 5 sene önce başladı

AB, 2016 yılında Google'ı Android işletim sistemini kullanarak piyasayı domine edip rekabet kurallarına aykırı davranmakla suçlamıştı. Bu suçlamanın asıl nedeninin, Google'ın kendine ait arama uygulaması başta olmak üzere sahip olduğu diğer uygulamalarını Android cihazlarda yüklenmiş olarak sunmasından ileri geliyordu.

Avrupa Birliği yaptığı incelemede, Google'ın cihaz üreticileriyle yaptığı sözleşmeler ile, Google arama başta olmak üzere kendi bünyesindeki Play Store ve Chrome tarayıcısını yükletmeye mecbur bıraktığı ve hatta bazı telefon üreticilerine Google aramayı ancak yükledikten sonraödeme yaptığı anlaşılmıştı. Bu nedenle AB, Google'a 4,34 milyar euro gibi astronomik bir para cezası kesmişti. Bu cezaya itiraz eden Google ise konuyla ilgili hukuki süreç başlattığını bildirmişti.

AB Genel Mahkemesi açılan davanın yaklaşık olarak 1 yıl devam etmesi bekleniyor. Çıkacak kararın ardından dosya, Avrupa Adalet Divanı’na götürülebiliyor.

Bu ceza ilk değil

Google’a daha önce de AB tarafından milyonlarca euroluk cezalar kesilmişti. 2017’de 2,4 milyar dolar, 2019’da ise 8 milyar euro’nun üzerinde cezaya çarptırılmıştı.

AB Komisyonu, AB ülkelerinde var olan şirketlerin rekabete aykırı bir davranışta bulunup bulunmadıklarını denetleme yetkisine sahip. Komisyon yaptığı incelemede rekabete yasalarına aykırı bir delil bulursa firmalara bazen astronomik rakamlara ulaşabilecek düzeyde yüksek para cezaları verilebiliyor.

Yorumlar (0)