Gökyüzünde son 6 asrın en uzun Ay tutulması

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı, sabahın erken saatlerine kadar son 581 senenin en uzun Ay tutulmasının yaşanacağını açıkladı.

DÜNYA 19.11.2021, 10:35 20.11.2021, 18:14
Gökyüzünde son 6 asrın en uzun Ay tutulması

NASA’ya göre, ABD’de Beaver Moon (Kunduz ayı) olarak adlandırılan kasım dolunayı,  3 saat 28 dakika boyunca cuma sabahı erken saatlerde dünyanın gölgesinde kalacak.

Yüzde 99 tutulma oranı

ABD doğu yakası saatiyle cuma günü gece yarısı saat 01.02’de başlayan Ay tutulması, sabah 04.02’de ise yüzde 99 tutulma oranıyla birlikte en yüksek düzeyine ulaşacak.

NASA, Ay'ın dünyanın gölgesine tamamen girmeyecek olması sebebiyle bu tutulmayı "neredeyse tam tutulma" olarak değerlendiriyor.

Bu tarihi olay, Kuzey Amerika ülkelerinin tamamı tarafından izlenebilirken Güney Amerika kıtasının batı yarısında, Avusturalya’nın doğusunun bir kesiminde ve Asya’nın kuzeydoğu bölgesinde takip edildi.

Güneş tutulmasından farklı olarak gökyüzü gözlemcileri, Ay tutulmasını izlemek üzere özel bir gözlüğe ihtiyaç olmadığını ifade ediyor.

Bu ay içinde kunduzların kış hazırlığı yapması sebebiyle Kasım dolunayı, Kızılderili almanağında "Kunduz ayı" olarak da adlandırılırken, Ay tutulması esnasında ortaya çıkan kırmızı görüntüsü sebebiyle "Kanlı Ay" olarak da biliniyor.

Perşembeyi cumaya bağlayan gece meydana gelen Ay tutulmasının 2021’in son Ay tutulması olduğu bildirildi. Bir diğer Ay tutulması ise 16 Mayıs 2022’de yaşanacak.

Yorumlar (0)