Göçmenlerin yüzde 75'i kayıp!

Akdeniz'de kayıp düzensiz göçmenlerden yüzde 75'inin başına neler geldiği bilinmiyor.

DÜNYA 25.06.2019, 17:53
Göçmenlerin yüzde 75'i kayıp!

İspanyol sivil toplum kuruluşu "Caminando Fronteras" tarafından yayımlanan raporda, Akdeniz'de kayıp düzensiz göçmenlerin yüzde 75'inin akıbetinin bilinmediği belirtildi.

Caminando Fronteras'ın "Ölü sınırında yaşam" adıyla basınla paylaştığı raporda, Akdeniz'deki düzensiz göçmen dramının, bilinenden çok daha büyük boyutta olduğunun altı çizildi.

Caminando Fronteras'ın raporunda, son 16 ayda, Akdeniz'in batısındaki İspanya-Fas arasındaki bölgede, düzensiz göçmenleri taşıyan 70 bot veya teknenin battığı, kayıp bin 20 düzensiz göçmenden sadece 204'ünün cesedine ulaşıldığı örnek gösterildi. Raporda, öldükleri düşünülen diğer 816 düzensiz göçmenin akıbetinin ise bilinmediği ifade edildi.

Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan, İspanyol sivil toplum kuruluşunun aktivistlerinden Helena Maleno, bulunan düzensiz göçmen cesetlerinin bir çocuğunun kimliklerinin tespit edilemediğini ve isimsiz olarak, Fas, İspanya, Cezayir gibi rastgele tercihte bulunularak Akdeniz ülkelerinde gömüldüklerini söyledi.

Helena Maleno, cesetlerden kimliği belirlenen düzensiz göçmenlerin ise hiçbir yakınına ulaşılamadığından ya morglarda bekletildiğini ya da isimsiz mezarların yanına gömüldüklerini anlattı.

Düzensiz göçmenlerle ilgili mevcut politikaların, bu insanları "ölüme terk ettiği" eleştirisinde bulunan Helena Maleno, "Sahil güvenlik ekiplerine tanınan yetkiler, düzensiz göçmenlerden daha çok teknik bir sorun yaşayan yatları kurtarmak için. Oysa siyasi irade gösterilirse bu hayatlar kurtarılabilir." ifadelerini kullandı.

Avrupa'ya gelirken Akdeniz'de yakınlarını kaybederek büyük trajedi yaşayan düzensiz göçmenlere yeterli psikolojik desteğin verilmemesinin "utanç verici" olduğunu vurgulayan Helena Maleno, "Düzensiz göçmenlere karşı kurumsal bir ırkçılık yapılması normalleştiriliyor." şeklinde konuştu.

Diğer yandan Caminando Fronteras'ın raporunda, Akdeniz'de batan botlardan sağ olarak kurtulan düzensiz göçmenlerin yaşadıkları acının "asla unutulmadığı" ve derin izler bıraktığı vurgulandı.

Yorumlar (0)