Göçmenlerin Polonya’ya akını sürüyor

Avrupa Birliği ülkeleri arasında bir kriz doğmasına neden olan göçmen krizi her geçen gün daha da büyümeye devam ediyor. Binlerce göçmen yürüyerek Polonya sınırına doğru geliyor.

DÜNYA 15.11.2021, 10:59
Göçmenlerin Polonya’ya akını sürüyor

Belarus’a ulaşan yüzbinlerce göçmenlerin Almanya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine geçebilmek ümidiyle Polonya sınırına ulaşabilmek için yaptıkları uzun seyahat sürüyor. Havaların soğumasına rağmen göçmenlerin yürüyüşü her gün daha artan bir kalabalıkla gerçekleşiyor.

Amaç, sınırlara ulaşmak

Sosyal medyaya da yansıyan görüntülerde, binlerce düzensiz göçmenin sırt çantaları ile birlikte Polonya sınırına doğru yöneldiği görülüyor.

Bir başka görüntüde ise, bir araya gelen göçmenlerin Belarus’un başkenti Minsk’te toplanarak birlikte hareket etmeye çalıştıkları göze çarpıyor.

Rusya ve Belarus zan altında

Göçmenlerin burada ellerindeki imkanları kullanarak taksi ve otobüsler vasıtasıyla sınıra doğru gitmeye çalıştığı anlaşılıyor. Başta Amerika Birleşik Devleri ve Avrupa Birliği olmak üzere birçok ülke, Rusya ve Belarus’u göçmenleri AB’ye karşı bir silah gibi kullanmakla itham ediyor.

Lukaşenko tavrını ortaya koydu

Belarus’un Cumhurbaşkanı Lukaşenko, 6 Temmuz tarihli bir konuşmasında, ülkesinin Avrupa Birliği ile Geri Kabul Anlaşması’nı askıya aldığını hatırlatarak, Belarus ve Rusya’ya yönelik Batı dünyasının tutumunun ardından artık savaştan kaçan insanları kendilerinin alamayacağını söylemişti.

“Onlar bize gelmiyor, Avrupa’ya gidiyor”

Avrupa’ya gitme hayalleri ile ülkelerine gelen göçmenleri ülkede tutmayacaklarını belirten Lukaşenko, “Ukrayna, Poloonya, Letonya, Litvanya ile sınırlarımızı kapatarak Tunus, Suriye, Libya, Irak ve Afganistan’dan mültecilerin yerleşeceği bir ülke haline geleceğimizi düşünenler çok yanılıyor. Biz kimseyi tutamayız. Onlar bize değil, rahat, sıcak Avrupa’ya doğru gidiyorlar” açıklamasını yapmıştı.

10 kişi yaşamını yitirdi

Avrupa Birliği ise, Belarus yönetimini mültecileri Litvanya, Letonya ve Polonya sınırlarına göndererek “düzensiz göçü kendi lehlerine araç olarak kullanıp birliği bu yolla istikrarsızlaştırmaya çalışmak” ile suçluyor.

Sığınmacıların bu politik savaşların ortasında yetersiz beslenme ve soğuk hava koşulları ile yaşam mücadelesi verdiği bu aylarda, şu ana kadar da 10 kişinin hayatını kaybettiği de gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Yorumlar (0)