Göçmenler Trump yönetimine dava açtı

ABD'de geçici gözetim merkezlerinde tutulan 15 göçmen, sağlık hizmetlerinde karşılaştıkları sıkıntılar nedeniyle yaşadıkları mağduriyetleri yargıya taşıdı.

DÜNYA 20.08.2019, 12:12
Göçmenler Trump yönetimine dava açtı

ABD'de geçici gözetim merkezlerinde tutulan bir grup göçmen, tıbbi bakım konusunda aksaklık yaşanması ve engellilere gerekli olanakların sağlanmaması nedeniyle ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza İdaresine (ICE) dava açtı.

ABD 9. Bölge Mahkemesine açılan davada, iltica başvurusu işlemlerinin sonuçlanmasını bekleyen 15 göçmen, sağlık hizmetlerinde karşılaştıkları sıkıntılar nedeniyle yaşadıkları mağduriyetleri ve diğer şikayetleri bildirdi.

Dava dilekçesinde aralarında California eyaletinin Adelanto kentinde özel olarak işletilen gözetim merkezi ile Colorado eyaletinde gözetim merkezi olarak kullanılan Teller İl Hapishanesinin bulunduğu 8 ayrı tesisin şartları hakkındaki şikayetlere yer verildi. 

Ameliyat olamayan göçmen görme kaybı yaşadı

Söz konusu dilekçede, müştekilerden 57 yaşındaki Ürdün vatandaşı Faruk Abdullah Ferhat'ın, Adelanto'daki tesiste 2 yıldan fazla zamandır tutulduğu ve nisan ayında sol gözünde bir rahatsızlık ortaya çıktığı bildirildi. Dışarıdan gelen doktorun ameliyat olması gerektiğini söylemesine rağmen tesiste tedavi göremediği için Ferhat'ın görme kaybı yaşadığı kaydedildi. 

Ferhat'a sırt ve diz ağrıları sebebiyle bir tekerlekli sandalye verildiği ancak bir ay sonra şikayetleri devam ettiği halde geri alındığı aktarıldı.

Tecrit bölümünde tutulanlar var

Aynı tesiste kalan bir başka göçmen, tesisteki görevlilerden birinden şikayetçi olması nedeniyle bir ay diğer göçmenlerden ayrılarak tecrit bölümünde tutulduğunu ifade etti.

Hayatının büyük bölümünü ABD'de geçiren 29 yaşındaki Meksikalı bir göçmenin, şizofreni ve bipolar bozukluk tedavisi görürken, mayıs ayında gözetim merkezine yerleştirildiği bildirildi. Göçmenin, bu tarihten itibaren tedavisinin aksaması sebebiyle durumunun kötüleştiği aktarıldı.

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza İdaresine (ICE) yetkilileri, dava hakkında yorum yapmadı. Yetkililer, gözetim merkezlerindeki göçmenlere kapsamlı sağlık hizmeti verildiğini ve merkezlerde kalan göçmenlerden geçici sürelerde tek başına tutulanların oranının yalnızca yüzde 1 olduğunu ileri sürdü.

Davacılar ve onları destekleyen göçmen ve engelli hakları savunucusu kurumlar, göçmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesini ve şartlarının iyileştirilmesini istedi. 

ABD Başkanı Donald Trump, geçici gözetim merkezlerinin ülkeye düzensiz göç akışını durdurmak için tedbir olarak kurulmasına karar vermişti. Bu merkezlerde tutulan kişilerin sayısının 55 bini bulduğu tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)