Göçmenler Meksika sınırına dayandı!

ABD'ye gitmek için yola çıkan binlerce göçmen Meksika sınırına ulaştı. Sınıra gelen göçmenlerin sayısı 5 bine ulaştı.

DÜNYA 20.01.2020, 19:09
Göçmenler Meksika sınırına dayandı!

Orta Amerika ülkeleri El Salvador, Honduras, Nikaragua ve Guatemala'dan ABD'ye gitmek üzere hareketlenen yaklaşık 5 bin göçmen, Meksika sınırına geldi.

Ülke basınında çıkan haberlere göre, Guatemala'nın Meksika sınırındaki Tecun Uman kentine gelen göçmenlerin, Meksikalı güvenlik güçlerinin kapattığı Rodolfo Robles ve Hidalgo sınır kapılarındaki bekleyişi devam ediyor.

Ülkelerindeki şiddet, işsizlik ve yoksulluk gibi sorunlardan kaçıp daha iyi bir hayat aramak için ABD'ye gitmek isteyen Latin Amerikalı binlerce göçmen, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'a sınırları açma çağrısında bulundu.

Ulusal Savunma Sekreterliği (SEDENA) ile Ulusal Göç Enstitüsü'ne (INM) bağlı yetkililer, yığılmayı engellemek sınıra geldi. 

Yetkililer hoparlörden göçmenlere seslenerek, "Kendinizi insan kaçakçılarına maruz bırakmayın, Meksika sizlere iş fırsatı sunuyor. ABD'nin size iş imkanları sunacağı söylentisi yalandır. Aksine sizi kendi ülkelerinize hemen iade edecek." ifadelerini kullandı.

Dün, göçmenlik idaresi yetkililerinin yalnızca belgeleri olanların içeri alınacağını duyurması üzerine kısa süreli gerilim yaşanmıştı.

Sınırdan küçük gruplar halinde girişlere izin verilmeye başlanmıştı.

"Meksika'da Kal" anlaşması

ABD ve Meksika hükümetleri arasında varılan "Meksika'da Kal" anlaşması kapsamında, bu ülke üzerinden ABD'ye göç başvurusunda bulunan üçüncü ülke vatandaşlarının başvuru işlemleri sona erene kadar sınır kenti Tijuana'da yaşaması öngörülmüştü.

Yorumlar (0)