Göçmenler Meksika'nın kapısına dayandı

ABD'ye gitmek için yola çıkan göçmenler Meksika sınırına vardı. Meksikalı güvenlik güçlerinin kapattığı Hidalgo şehrindeki sınıra ulaşan göçmenlerin küçük gruplar halinde ülkeye girmelerine izin verilmeye başlandı.

DÜNYA 19.01.2020, 08:45
Göçmenler Meksika'nın kapısına dayandı

Orta Amerika ülkeleri El Salvador, Honduras ve Guatemala'dan ABD'ye gitmek üzere yola çıkan yüzlerce göçmen Meksika sınırına ulaştı.

Ülkelerindeki şiddet, işsizlik ve yoksulluk gibi sorunlardan kaçıp daha iyi hayat şartlarında yaşamak için Amerika Birleşik Devletleri'ne ulaşmak isteyen Latin Amerikalı yaklaşık 2 bin göçmenin yolculuğu sürüyor. 

Sınır kapısına dayandılar

Meksika basınında çıkan haberlere göre, Guatemala'nın Meksika hududundaki Tecun Uman şehrine ulaşan göçmenler, Meksikalı güvenlik güçlerinin kapattığı Hidalgo sınır kapısına dayanmış durumda.

Meksikalı otoritelerin herhangi bir olumsuzluğun ya da düzensizliğin yaşanmaması için kapattığı bölgede, göçmenlik idaresi yetkililerinin yalnızca belgeleri olanların içeri alınacağını duyurması üzerine kısa süreli gerginlik ve arbede yaşandı. 

Yetkililerin sükunet çağrısıyla problemin çözülmesinin ardından sınırdan küçük gruplar halinde göçmenlerin girişlere izin verilmeye başlandı.

Bu arada yeni grupların ulaşmasının beklendiği sınırdaki Suchiate, Hondo ve Usumacinta nehirlerinde de güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı.

Orta Amerika ülkelerinden yola çıkan çok sayıda göçmen, Guatemala ve Meksika üzerinden Amerika Birleşik Devletleri'ne ulaşmaya çalışıyor.

"Meksika'da kal" anlaşması!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, göreve geldikten sonra Orta ve Güney Amerika'dan gelen göçmenleri Meksika sınırında bekletme kararı almıştı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika hükümetleri arasında varılan "Meksika'da Kal" mutabakatı kapsamında, bu ülke üzerinden ABD'ye göç başvurusunda bulunan üçüncü ülke vatandaşlarının başvuru işlemleri sonuçlanana kadar sınır kenti Tijuana'da ikamet etmesi kabul edilmişti.

Yorumlar (0)