'Gizemli rahatsızlık' ABD topraklarında da görüldü

ABD'li yetkililerin, yakın dönemde Beyaz Saray yetkililerini hedef alan ve 'Havana sendromu' olarak isimlendirilen iki gizemli rahatsızlık vakasını araştırdığı öğrenildi.

DÜNYA 29.04.2021, 22:21
'Gizemli rahatsızlık' ABD topraklarında da görüldü

ABD medyasında yer alan habere göre, ilk defa 2016 yılında Küba'da görev alan diplomatlarda rastlanan ve 'Havana sendromu' olarak isimlendirilen gizemli rahatsızlık, ABD topraklarında da görüldü. 

Yakalanan kişilerde uykusuzluk (insomniya) ve baş dönmesi (vertigo) gibi semptomlar oluşturan hastalığın, Beyaz Saray'ın Ellipse isimli bölümünde görev alan bir Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisini etkilediği aktarıldı.

Bir diğer vaka da Virginia eyaletinde, köpeği ile yürüyen başka bir Beyaz Saray yetkilisinde görüldü.

Basın mensuplarına konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, Amerikan kamu personellerinin sağlığının kendileri için öncelik olduğunu ve bahse konu vakaların detaylı bir şekilde araştırıldığını belirtti.

Öte yandan, söz konusu haberde, Pentagon'un (ABD Savunma Bakanlığı), bahse konu olaylar hakkında bu ay başında Temsilciler Meclisi'ni ve Senato'yu bilgilendirdiği öğrenildi.

Havana sendromu nedir?

Kanada'nın Havana Büyükelçiliği'nde görev yapan bir çalışanda 2017 ilkbaharında 'Havana sendromu' olarak isimlendirilen gizemli rahatsızlığın sebep olduğu baş ağrısı ve baş dönmesi gibi şikayetler görülmüştü.

ABD'nin Küba'da bulunan büyükelçiliğinde görev yapan 21 personelde de buna paralel şikayetler görülmüş, Trump yönetimi Eylül 2017'de ülkede ikinci derecedeki çalışanlarının büyük bölümünü geri çekmişti.

Küba'da görev yaptığı esnada gizemli rahatsızlığın pençesine düşen Kanadalı diplomatlar, Ottawa hükümetine 21,1 milyon dolarlık (yaklaşık 175 milyon lira) tazminat davası açmıştı.

Küba hükümeti, ülkelerinde görev alan ABD'li diplomatların maruz kaldığı iddia edilen gizemli sonik saldırı söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını duyurmuştu.

Yorumlar (0)