Gine'de darbe

Gine'de Cumhurbaşkanı Alpha Conde'yi alıkoyduğu öğrenilen bir grup asker, devlet televizyonunda darbe bildirisi okudu. Cumhurbaşkanı Alpha Conde ev hapsinde tutuluyor. Ülkede yaşanan askeri darbe sonrası ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiği bildirildi.

DÜNYA 05.09.2021, 18:34 06.09.2021, 01:43
Gine'de darbe

Gine'de GFS'nin (Özel Kuvvetler Birlikleri) başındaki Mamady Doumbouya ve beraberindeki bir grup asker, devlet televizyonunda canlı yayına çıktı.

Doumbouya, hükümeti, kurumları, anayasayı feshettiklerini ve en kısa zamanda halkın da katılımıyla yeni bir anayasa hazırlayacaklarını dile getirdi.

Kara ve hava sınırlarının kapatıldığını söyleyen Doumbouya, en kısa süre içerisinde bir geçiş hükümeti kurmak için çalışmalara başlayacaklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Alpha Conde ev hapsinde tutulduğu açıklandı. 

Doumbouya, gün içerisinde sosyal medyada paylaşılan videosunda, Conde'nin ellerinde olduğunu kaydetmişti.

GFS'nin Savunma Bakanlığı'ndan ayrılarak bağımsız olmasını isteyen Doumbouya'nın bir süredir hükümetle bazı problemler yaşadığı biliniyordu.

Doumbouya, Fransız Yabancı Lejyonu'nda bir dönem görev yaptıktan sonra 2018 yılında Conde tarafından oluşturulan GFS'nin başına getirilmişti.

"Saçının teline dahi dokunmadık, değil mi?"

Ev hapsinde tutulan Conde'nin sosyal medyada paylaşılan videosunda, bir grup askerle bir odada bekletildiği ve askerlerden birinin bitkin haldeki Conde'ye "Saçının teline dahi dokunmadık, değil mi?" dediği görülmüştü.

Cumhurbaşkanı Alpha Conde'ye karşı, 19 Temmuz 2011 tarihinde de darbe girişiminde bulunulmuş ve evine roketli saldırı düzenlenmişti.

Conde, 18 Ekim 2020 tarihinde yüzde 59,49 oy alarak 3. kez cumhurbaşkanı seçilmişti.



Sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Ülkede meydana gelen askeri darbenin akabinde ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

3. dönem adaylık tartışmaları

Ülkenin 1958 tarihinde bağımsızlığını kazanmasından beri ilk demokratik güç değişimiyle Aralık 2010 tarihinde 5 sene için seçilerek göreve gelen Conde, 2015 yılında yeniden seçilmişti.

Cumhurbaşkanının en çok 2 dönem art arda görev yapabildiği ülkede 2. dönemi 2020 Aralık tarihinde son bulan Conde'nin 3. dönem de seçilebilmesine olanak sağlayacak anayasa değişikliği referandumu 22 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirilmişti.

83 yaşındaki Conde'nin 3. dönem adaylığı, Gine'nin en çok tartışılan gündem maddelerinden biri olmuştu.



















Yorumlar (0)