Gezici, seçime iki gün kala "Tatar" dedi!

Gezici Araştırma, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) gerçekleştirilecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden Ersin Tatar'ın galip çıkacağını bildirdi. 

DÜNYA 16.10.2020, 14:35
Gezici, seçime iki gün kala "Tatar" dedi!

11 Ekim günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) cumhurbaşkanlığı seçimleri gerçekleştirilmişti. Söz konusu seçimlerde Ulusal Birlik Partisi'nden (UBP) aday olan Başbakan Ersin Tatar, yüzde 32.35 oy ile birinci sırada yer almıştı. Bağımsız aday olan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise yüzde 29,84 oy ile ikinci sıraya yerleşmişti. Hiçbir adayın yüzde 50'nin üstünde oy almaması nedeniyle cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalmıştı. İkinci tur, 18 Ekim günü gerçekleştirilecek. 

Gezici Araştırma Merkezi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turundan çıkacak sonuçları doğru tahmin etti. Söz konusu seçimlerin ikinci turunda herkesin oy vermesi ciddi bir önem arz ediyor. Gezici Araştırma Merkezi, ikinci turdan da Ersin Tatar'ın galip çıkacağını bildirdi. 

Gezici Araştırma Merkezi'nin başkanlığını yürüten Murat Gezici, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna ilişkin değerlendirmede bulundu. 

Murat Gezici, şimdi milletvekili seçimlerinin olması halinde Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) oy oranının yüzde 24 olacağını belirterek, bu oyların yüzde 50'sinin ilk turda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya kaptırıldığını ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Türkiye karşıtı söylemler ile ilk turda Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) oylarının yüzde 50'sini aldığına dikkat çeken Murat Gezici, Tufan Erhürman'a kendi partisinden yüzde 12 civarında oy gelebildiğini söyledi.

Murat Gezici, Kudret Özersay'ın yanlışları sebebiyle Halkın Partisi'nden (HP) bir miktar oyun Tufan Erhürman'a gittiğini kaydederek, burada karma oy olarak nitelendirilen bir sistemin işlediğini belirtti. 

Milletvekillerini belirlerken partiye değil şahıslara oy atıldığını aktaran Murat Gezici, Tufan Erhürman'ın karma oyları da alarak yüzde 21'lere ulaştığını söyledi.

Murat Gezici, aslında Tufan Erhürman'ın Cumhuriyetçi Türk Partisi'nden (CTP) yüzde 12 oranında oy aldığına dikkat çekerek, söz konusu kişinin merkez sağ seçmenlerinden oy aldığını ifade etti.

Tufan Erhürman'ın aldığı oyların ikinci tur için yetmediğini aktaran Murat Gezici, değerlendirmelerine devam etti. Murat Gezici, ilk turda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın yüzde 29 ve Tufan Erhürman'ın yüzde 21 oranında oy aldığını hatırlatarak, "yüzde 29+yüzde 21" şeklinde bir hesaplama yapmanın yanlış olduğunu aktardı.

Murat Gezici, Tufan Erhürman'a oy atan seçmenlerin yüzde 72'inin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı onaylamadığını çünkü kendisinin vatandaşlar ile bütünleşemediğini ve Rumlara fazla taviz verdiğini ifade etti. 

Başbakan Ersin Tatar'ın ilk turda yüzde 33 dolaylarında oy aldığını ve tekrar karma oyların bir bölümünü alacağını kaydeden Murat Gezici, Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi'nin (YDP) Başbakan Ersin Tatar'a destek vereceğini söyledi.

Murat Gezici, Başbakan Ersin Tatar'ın Halkın Partisi'nden (HP) de yüzde 65 dolaylarında destek alacağını ve Cumhuriyetçi Türk Partisi'ne (CTP) ilk turda oy atan seçmenlerin yarısının da Başbakan Ersin Tatar'a oy vereceğini kaydetti. 

Sonuç olarak Murat Gezici, Başbakan Ersin Tatar'ın ikinci turda yüzde 54 civarında oy alabileceğini ifade etti. 

Yorumlar (0)