Gerilime son nokta koyuldu! NATO’dan Polonya’ya düşen füzeyle ilgili açıklama

Dün akşam saatlerinde Polonya’nın Ukrayna’ya sınır köyüne füze düşmesi sonucu acil görüşmeler sağlanmış ve NATO’nun 4. Maddesini sisteme sokmuştu. NATO üyesi ülkelerin büyükelçileri ile Brüksel’de görüşme sağlayan Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

DÜNYA 16.11.2022, 16:26 17.11.2022, 17:16
Gerilime son nokta koyuldu! NATO’dan Polonya’ya düşen füzeyle ilgili açıklama

Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne düşen ve 2 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan füze saldırısının sonrasında NATO üyesi ülkelerinin büyükelçileri Brüksel’de bir araya geldi. Toplantının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, basın mensuplarına açıklamalar yaptı.

“Ukrayna’nın hatası olarak görülmemeli”

Polonya ile ilgili soruşturmanın devam ettiğine işaret eden Stoltenberg, bu çalışmanın sonucunu beklemenin mantıklı olacağını ifade etti. Dün meydana gelen olayın Rusya’nın Ukrayna’da füze saldırısı başlatmasının ardından gerçekleştiğine işaret eden Stoltenberg, "Bu durumun kasıtlı olarak yapıldığına yönelik herhangi kanıt görülmüyor. Rusya'nın NATO'ya yönelik saldırgan askeri tutumlar içerisinde bulunduğuna dair de bir gösterge bulunmuyor. İlk incelemelerden elde edilen bulgulara göre, yaşanan durumun Ukrayna'dan Rusya'nın seyir füzesi saldırısı karşısında ateşlenen Ukrayna hava savunma sistemine ait bir füzeden dolayı olduğunu gösteriyor. Ancak şunu ifade etmem gerek, bu durum asla Ukrayna'nın hatası olarak görülmemeli" dedi.

“Rusya ile görüşüldü mü?” soruları cevapsız kaldı

Dün gece NATO ve Rusya arasında bir iletişim veya temas sağlanıp sağlanmadığına dair soru yöneltilmesi üzerine Stoltenberg, “Şu an iki taraf içinde iletişim olanakları var. Fakat son 24 saat içerisinde bir temas olup olmadığına dair net bir bilgi veremem” şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrej Duda arasında dün görüşmeler yapıldığını dile getiren Stoltenberg, NATO'nun devamlı olarak teyakkuzda olacağını ifade etti. Soruşturmanın devam ettiğini aktaran Stoltenberg, bölgede bir Rus füzesi bulunup bulunmadığına dair soruları yanıtsız bıraktı.

Yorumlar (0)