Gerilim tırmanıyor: Körfez ülkeleri ile ABD karşı karşıya

ABD Kongresi'ne BAE ve Suudi Arabistan'daki ABD askeri varlığının çekilmesi amacıyla tasarı sunuldu. Tasarı, OPEC+ grubunun günlük petrol üretim kapasitesini kasım ayı itibarıyla iki milyon varil azaltma kararından sonra geldi

DÜNYA 06.10.2022, 20:29
Gerilim tırmanıyor: Körfez ülkeleri ile ABD karşı karşıya

OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) dışı bazı üretici ülkeler ve OPEC'ten oluşan OPEC+ grubunun günlük petrol üretim kapasitesini önümüzdeki aydan itibaren iki milyon varil azaltma yönündeki kararının akabinde ABD Kongresi'ndeki Demokratlar, BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) ve Suudi Arabistan'daki ABD askerlerinin geri çekilmesi amacıyla tasarı sundu.

Temsilciler Meclisi'ndeki üç Demokrat tarafından sunulan bahse konu tasarıda, halihazırda BAE ve Suudi Arabistan'da 5.000'e yakın ABD askerinin olduğuna dikkat çekilerek, tasarının yasalaşarak uygulamaya alınmasının akabinde üç ay içinde bu askerlerin tümünün geri çekilmesi, THAAD ve Patriot gibi bölgede konuşlandırılan hava savunma sistemlerinin de söz konusu iki ülke topraklarından kaldırılması gerektiği kaydedildi.

"Körfez-ABD ilişkilerinde bir dönüm noktası"

Tasarıyı hazırlayan vekiller tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, "BAE ve Suudi Arabistan, senelerdir güvenlikleri ve petrol sahaları hususunda askerlerimizin varlığına güvendi. Bu ülkeler aktif olarak ABD aleyhine çalışırken, burada askeri varlığımızın devam etmesi için herhangi bir sebep göremiyoruz." denildi.

Bahse konu kararın Körfez-ABD ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğunun altını çizen vekiller, "BAE ve Suudi Arabistan, Rusya Devlet Başkanı Putin'e yardım etmek istiyorsa savunma hususunda da kendi başlarının çaresine bakmak durumundadır." ifadelerini kullandı.

Söz konusu tasarının yasalaşması için ilk olarak Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nun, akabinde Senato Genel Kurulu'nun onayını alarak ABD Başkanı'nın onayına sunulması gerekiyor.

Öte yandan, ABD'nin stratejik rezervinde yer alan ham petrol oranı, 1984 yılından bu zamana kadarki en düşük düzeye gerilemişti.

Ne olmuştu?

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Suudi Arabistan'ın önderliğinde 13 üyeli OPEC ile Rusya liderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin petrol ve enerji bakanlarının, piyasa şartlarını değerlendirmek ve kasım ayı itibarıyla uygulanacak olan üretim miktarını masaya yatırmak üzere gerçekleştirdikleri 33. Bakanlar Toplantısı'nı dün tamamlamıştı.

OPEC tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, önümüzdeki aydan itibaren geçerli olmak şartıyla günlük petrol üretiminin iki milyon varil azaltılacağı duyurulmuştu.

OPEC+ grubu ülkeleri bir evvelki toplantıda petrol üretimini içinde bulunduğumuz ay için günlük 100 bin varil azaltma yönünde karar almıştı.

Yorumlar (0)