Gerilim tırmanıyor... Binlerce ABD askeri teyakkuzda

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Ukrayna krizinde istenmeyen durumlara karşı NATO Mukabele Kuvveti'nin aktif hale getirilmesine destek vermek üzere 8.500 ABD askerini teyakkuza geçirdiklerini duyurdu.

DÜNYA 25.01.2022, 00:22
Gerilim tırmanıyor... Binlerce ABD askeri teyakkuzda

Rusya'nın Ukrayna hududuna yaptığı yığınaktan kaynaklanan tansiyon artarken; ABD, NATO'nun doğu kanadını kuvvetlendirmek üzere planlar yapıyor.


(Kirby)

"Cevap vermeye hazırız"

Günlük basın açıklamasında Rusya'nın Ukrayna hududunda tansiyonu artırdığını belirten Kirby, "Başkan Biden'ın talimatı üzerine ve Dışişleri Bakanı Austin'in önerisi doğrultusunda ABD, orduyu yurt dışında ve içinde teyakkuza geçirmek üzere bazı adımlar attı. Bu doğrultuda, harekete geçirilmesi durumunda NATO Mukabele Kuvveti'ne destek de dahil olmak kaydıyla bir dizi beklenmedik duruma cevap vermeye hazırlar." sözlerini sarf etti.

Kirby, gelinen son aşamada 8.500 askerin teyakkuz durumuna geçirildiğini ve ilerleyen günlerde bu husustaki kararlara göre detaylar aktarmayı sürdüreceklerini dile getirdi. Bahse konu askerlerin yalnızca NATO Mukabele Kuvveti'nin aktif edilmesi durumunda sevk edileceğini söyleyen Kirby, gelinen son aşamada herhangi bir karar alınmadığının da altını çizdi.

Sözcü Kirby, bahse konu askerlerin ABD'den gönderilebileceği ya da bölgeden de kaydırılabileceğini sözlerine ekledi. 

127 bin Rus askeri sınırda

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, "Hududa 127.000 Rus askeri konuşlandırıldığını gözlemliyoruz. Moskova yönetimi, Belarus'a da asker kaydırdı." dedi.

Rusya-Ukrayna krizine diplomatik çözüm gayretlerini sürdürdüklerini kaydeden Greenfield, işgal halinde Rusya'yı agresif yaptırımların beklediğini de sözlerine ekledi. 

Yorumlar (0)