Gerilim artıyor! Ukrayna hava sahasında uluslararası uçuşlar durdu

Rusya’nın Ukrayna’ya dair saldırısının başlamasının ardından Ukrayna semalarında uluslararası hava trafiği durdu.

DÜNYA 24.02.2022, 11:59
Gerilim artıyor! Ukrayna hava sahasında uluslararası uçuşlar durdu

Sabah saatlerinde Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesi başladı ve şehirlerden art arda patlama sesleri geldi.

Ukrayna şehirlerine füze saldırıları yaparken bölgede ise herhangi bir sivil uçuş görünmüyor.

Uçaklar bölgede yön değiştiriyor

Hava sahasında uçuş trafiği dururken, Flightradar24 sitesindeki uçuş haritasında ise Ukrayna çevresinde uçakların yön değiştirdiği görüldü.

Uçuşların durdurulması yönünde çağrı

Hava sahası izleme grubu Safe Airspace, Rus saldırısının başlamasından birkaç saat öncesinde Ukrayna hava sahası için uçuşların durdurulmasına dair çağrı yapmıştı.

Safe Airspace, bunun gerekçesi olarak bölgede yanlışlıkla sivil uçakların vurulabilmesini veya düzenlenecek olan bir siber saldırının hava trafik kontrolünü hedefleyebilmesi olarak duyurmuştu.

Kırmızı risk seviyesi var

Grup ayrıca, risk seviyesine kırmızıya çekip “uçmayın” şeklinde güncelleme yapmıştı.

Kuruluş, gerilim ve belirsizliğin yüksek olduğunun altını çizerek, “Bu durum sivil havacılık için önemli risklere sebep oluyor.” demişti.

Bununla birlikte Wizz Hava Yolu firması, Ukrayna’dakı bütün operasyonlarını askıya aldı.

Rusya da bölgedeki uçuşlarını durdurdu

Rusya’nın Ukrayna topraklarına saldırması sonrasında her 2 ülkede de gerilim artmaya devam ederken, Rusya Federal Havacılık Ajansı tarafından duyuru paylaşıldı.

Donbas Bölgesi’ne yakın yerlerdeki havaalanlarındaki yurt içi ve yurt dışı bütün uçuşların iptal edildiği kaydedilerek, “2 Şubat 2022 tarihinden 2 Mart 2022 tarihine dek Rusya’nın güneyinde yer alan Simferopol, Voronej, Kursk, Orel, Bryansk, Belgorod, Stavropol, Elista, Gelencik, Anapa, Krasnodar ve Rostov şehirlerine olan uçuşlar geçici süreliğine durdurulmuştur. Uçuş kısıtlamaları kaldırılıncaya dek havaalanı bölgesine gidilmemesi önemle tavsiye edilir.” ifadelerine yer verildi.

Polonya uçaklarını güvenli bölgelere doğru yönlendirdi

Polonya, bütün Ukrayna uçuşlarının iptalini sağlarken, Ukrayna’ya doğru giden sivil uçaklar ise güvenli bölgelere doğru yönlendirildi.

Türk Hava Yolları’ndan da sefer iptali

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu paylaşımda, “Ukrayna hava sahasının kapatılması nedeniyle bugünkü bütün Ukrayna seferlerimiz iptal edilmiştir.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)