Gerilim artıyor: Çin’den Tayvan yakınlarında askeri tatbikat

Çin ve Tayvan arasındaki gerilim gün geçtikçe artıyor. "Bağımsız yanlıları ile dış güçlerin iş birliğine karşı" hamle yapan Çin, Tayvan’ın ada çevresinde askeri tatbikat gerçekleştirdi.

DÜNYA 09.01.2023, 11:34
Gerilim artıyor: Çin’den Tayvan yakınlarında askeri tatbikat

Çin Halk Kurtuluş Ordusu tarafından gerçekleştirilen bilgilendirmede, "Tayvan bölgelerdeki sularda ve hava saha içerisinde kuvvetler arası muhabere ve ortak devriye tatbikatı gerçekleştirildi" denildi. Söz konusu açıklamada tatbikatın, ordunun ortak operasyon becerilerini artırmanın dışında "dış güçler ile Tayvan bağımsızlık güçleri arasında oluşturulan iş birliğine yönelik engel olmanın amaçlandığı" ifade edildi.

Alman heyetin ziyareti öncesi tatbikat

Söz konusu olayın Alman Hür Demokratik Partisi tarafından Tayvan’a gelecek bir grup milletvekilinin ziyareti öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekti.

FDP Genel Başkan Yardımcısı Johannes Vogel ve Bundestag Savunma Komitesi Başkanı Marie-Agnes Strack-Zimmermann liderliğindeki parlamento ekibi 9-12 Ocak tarihleri arasında Tayvan’da görüşmeler sağlayacak.

Tayvan’dan askeri tatbikata cevap

Dün akşam saatlerinde başlayan ve bugün sabah vakitlerine kadar devam eden tatbikat ile ilgili Tayvan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ada etrafında Çin'e ait olan 4 savaş gemisi ve 57 askeri hava aracının görüldüğü bildirildi.

Bakanlık, 28 hava aracı, "BZK-005" tipi 3 keşif dronu, 1 KJ-500 havadan erken uyarı uçağı, 2 H-6 bombardıman uçağı, 12 J-16, 6 J-11, 2 J-10 ve 2 SU-30 savaş uçağının Tayvan Boğazı'nda iki tarafında etki bölgelerinin sınırladığı deniz ve hava hattının doğu kısmına ve Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)" şeklinde duyurduğu yerin güneybatısına uçtuğunu aktardı.

Yorumlar (0)