"Geri dönüşün olmadığı noktaya hızla yaklaşıyoruz!"

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'ne katılan Genel Sekreter Guterres, iklim değişikliği krizinde "geri dönüşün olmadığı noktaya hızla yaklaşıyoruz" diye konuştu.

DÜNYA 02.12.2019, 09:48
"Geri dönüşün olmadığı noktaya hızla yaklaşıyoruz!"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen 25. BM Küresel İklim Zirvesi'ne katıldı. Pazar günü zirvenin açılışını yapan Guterres, burada iklim değişikliğinin büyük bir hızla gerçekleştiğini söyledi ve "Küresel bir iklim kriziyle karşı karşıyayız ve geri dönüşün olmadığı nokta artık sadece ufukta değil, hızla bize doğru geliyor" ifadeleriyle iklim değişikliğinin artık "iklim krizi" olarak adlandırılması gerektiğinin altını çizdi.

"Doğaya karşı savaşın" durması gerektiğinin altını çizen BM Genel Sekreteri Guterres, bunun mümkün olduğunu bildiğini söyledi ve bunun gerçekleşmesi için "kazma ve delme işlemlerinin durdurulması, yenilenebilir enerjinin ve doğal çözümlerin nimetlerinden faydalanılması" gerektiğini ifade etti.

İklim krizi her gün büyüyor

Bilim insanları, insanlığı uzun bir süredir iklim değişikliğinin yaratacağı sorunlar hakkında uyarıyor, iklim değişikliğinin artık "iklim krizi" olarak adlandırılması gerektiğini ifade ediyor ve ülkeleri bu konuda hızlı adımlar atmaya çağırıyor. Dünyanın dört bir yanında yaşanan sel, orman yangınları, yıkıcı kuraklıklar ve sonu gelmeyen kar fırtınaları gibi doğal felaketler insan ve hayvan yaşamını her geçen gün daha fazla tehdit ediyor. BM Genel Sekreteri Guterres de bu durumun farkına vararak 2015 yılında iklim krizi için gereken adımları atmaya söz vererek Paris İklim Anlaşması'nı imzalayan ülkeleri bu anlaşmanın gerekliliklerini hızla yerine getirmeleri için uyardı.

ABD, Paris Anlaşması'ndan çekiliyor

Guterres, "En fazla karbon salınımı yapan ülkelerin kendi zararlarını hafifletmek için gerekenleri yapmadığını görüyoruz, onların katılımı olmazsa hedefimize ulaşamayız" şeklinde konuştu. Paris İklim Anlaşması, küresel ısınmayı yavaşlatmak için petrol ve kömür gibi fosil yakıtların kullanımının azaltılmasını öngörüyor. Bu fosil yakıtlar, yüksek oranda karbon salınımına sebep oluyor ve küresel ısınmanın en önemli nedeni olarak gösteriliyor. Dünya'nın en fazla karbon salınımı yapan iki ülkesi ise Çin ve ABD. ABD Başkanı Donald Trump, anlaşmanın ülkesinin ekonomik çıkarlarına ters düştüğünü söyleyerek geçtiğimiz haftalarda ülkesinin Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme sürecini başlatmıştı.

Yorumlar (0)