'Gerçek hayatta yasaksa internette de yasak'! AB'de sosyal medya düzenlemesi

Avrupa Birliği’nin, sosyal medya platformlarına yönelik uygulamaya almaya karar verdiği  sert tedbirlerle, güvenli bilgilere insanların erişmesini sağlamak için zararlı ve yasa dışı içerik ile ilgili sorumluluklar artırılacak. Yasa hazırlığının detayları açıklandı.

DÜNYA 23.04.2022, 16:02
'Gerçek hayatta yasaksa internette de yasak'! AB'de sosyal medya düzenlemesi

Avrupa, sosyal medya platformlarına sıkı tedbirler uygulamaya hazırlanıyor.

İçeriklerin güvenli duruma getirilmesi hedefleniyor

Avrupa Birliği kurumlarının anlaşmaya vardığı yasa, Twitter, YouTube ve Facebook gibi platformlarda yer alan içeriklerin insanlar için daha güvenli duruma getirilmesi hedefleniyor.

Bu çerçevede AB Komisyonu, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu (AP), "Dijital Hizmetler Yasası" ile ilgili müzakerelerde anlaşma sağlandığını açıkladı.

Katı kurallar geliyor

Dijital platformlara birtakım yeni katı kurallar uygulanacak. Çevrimiçi platformların zararlı ve yasa dışı içeriklere ilişkin sorumlulukları artırılacak. Sahip oldukları bu içerikler platformlar tarafından sıkı şekilde denetlenecek.

Gerçek yaşamda yasa dışı olan şeyin sosyal medya ortamında da yasa dışı olması gerektiği esas alınacak. Kullanıcıların temel hakları daha iyi bir şekilde korunacak. Platformlar söz konusu yasa dışı içerik, hizmet ve ürünü hızlı bir biçimde kaldırmak zorunda olacak.

Şeffaflık artırılacak

Dijital platformlarda muhtemel dezenformasyon engellenecek ve platformların algoritmalarının şeffaflığı artırılacak.

Yasa kapsamında reşit olmayanlar sosyal medya ortamında daha iyi bir şekilde korunacak. Reşit olmayanlara ilişkin reklam yasaklanacak. Zararlı ya da yasa dışı içeriğin yayılmasında ortaya çıkan belirli riskler sebebiyle dev çevrimiçi platformlar ek sorumluluklara tabi tutulacak.

AB Komisyonu denetleyecek

AB’de 45 milyonu aşkın kullanıcısı olan dev arama motorları ve dijital platformlar daha sıkı kurallara tabii tutulacak ve AB Komisyonu tarafından  bu platformlar denetlenecek.

Kural ihlali gerçekleştirdiği tespit edilen platformlara, küresel cirolarının yüzde 6'sına varan para cezaları verilebilecek. İhlallerin yeniden yapılması halinde söz konusu platformların AB'deki faaliyetin durdurulabilecek.

Resmi onay bekleniyor

AB, 20 sene önce tasarlanan e-ticaret kurallarını günün şartlarına uygun biçimde güncellemek için uğraşıyor.

Bu aşamanın ardından bu yasanın yürürlüğe girmesi adın AB Konseyi ile AP’nin resmi onayı gerekiyor.

Yorumlar (0)