Geminin sıkıştığı Süveyş Kanalı'na alternatif yolu Bakan Karaismailoğlu açıkladı

“The Ever Given” gemisinin Süveyş Kanalı’nda karaya oturması üzerine ticaretin durmasını değerlendiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, buraya en uygun rotayı da açıkladı.

DÜNYA 29.03.2021, 17:18 30.03.2021, 09:36
Geminin sıkıştığı Süveyş Kanalı'na alternatif yolu Bakan Karaismailoğlu açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yazılı bir açıklama yaparak The Ever Given adlı geminin, Rotterdam Limanı’na yaklaşırken kanalın bank ve şiddetli rüzgarın etkisiyle 23 Mart Salı sabahında karaya oturduğunu söylerken, dünyanın en işlek ticaret yollarından biri olarak bilinen Süveyş Kanalı’nın kapandığını söyledi.

“Ticaret durma noktasına geldi”

Geminin kurtarılması için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Karaismailoğlu, geminin kurtarma çalışmalarının başarılı olması durumunda, gemide bulunan konteynerlerin yerlerinin değiştirilme planının bulunduğunu ifade etti.

Süveyş Kanalı’nın, Orta Doğu’dan gidip gelen petrol tankerleri için çok önemli bir rota olduğunu ifade eden Karaismailoğlu, bu kanalın Akdeniz ile Kızıldeniz arasında bir bölgede yer aldığını ve Avrupa ile Asya arasında en kısa yol olduğunu aktardı.

Milyonlarca malın üretilip Güney Asya ve Çin’den kanal aracılığıyla Avrupa’ya taşındığını söyleyen Karaismailoğlu, kapanan kanala en uygun rotayı "Süveyş Kanalı üzerinden yapılan Avrupa-Uzakdoğu taşımacılığına doğu-batı kapsamında alternatif olarak görülebilecek en uygun rota, Türkiye’den başlayan, Kafkaslar bölgesine giden, buradan da Hazar Denizini aşıp Kazakistan’ı ve Türkmenistan’ı takiben Çin’e ve Orta Asya’ya ulaşan Hazar geçişli Orta Koridor'dur." sözleriyle açıkladı.

Kaza sebebiyle dünden beri 340 geminin kanal geçişi yapmak üzere beklediğini belirten Karaismailoğlu, bunların 137’sinin güney girişindeki gemiler, 160’ının kuzey girişinde, 43’ünün ise Büyük Acı Göl’de olduğunu söyledi. Kanalda bekleyen ve geçmek için çözüm yolu arayan gemi sayısının her saat arttığını söyleyen Karaismailoğlu, bu gemilerin daha çok beklemeden rotalarını, Afrika’nın güneyindeki Ümit Burnu’na çevirdiğini dile getirdi.

Karaismailoğlu’dan ‘Kanal İstanbul’ açıklaması

Karaismailoğlu, ithalat ve ihracatçıların bu süreçte tedarik konusunda yaşadıkları sıkıntılar ve Süveyş Kanalı’na bağlı olarak ticaret yollarında yaşanan tıkanıklıklar sebebiyle bu yollara alternatif taşıma yollarının en kısa sürede oluşturulması gerektiğini belirtti. Bu anlamda Kanal İstanbul’un önemine değinen Karaismailoğlu, dünya genelindeki en güvenli lojistik geçiş yolunu oluşturacaklarına dikkat çekti.

Yorumlar (0)