Gece Cadıları: Nazilere dehşet saçan kadın pilotlar

Sovyet Hava Kuvvetlerine ait 588. Gece Bombardıman Alayı'nın kadın pilotları, uçaklarını çiçeklerle süslüyor ve havada süzülürken çıkardıkları rüzgâr sesi sebebiyle ‘Gece Cadıları’ olarak biliniyorlardı.

DÜNYA 29.04.2019, 13:58 29.04.2019, 15:01
Gece Cadıları: Nazilere dehşet saçan kadın pilotlar

İkinci Dünya Savaşı’nda; radar, makineli silahlar, telsiz ya da paraşüt gibi imkânları olmadan ellerinde sadece bir harita, pusula, elektrik feneri ve kronometre olan kadın pilotlar, Naziler arasındaki adlarıyla Gece Cadıları; 4 yıl boyunca 30 bin başarılı bombalama uçuşu gerçekleştirdi.

Alayın tamamı kadınlardan oluşmaktaydı, çünkü Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ndeki (SSCB) kadınlar savaşmak ve savaşa katılmak konusunda oldukça istekliydi. Sovyet kadınlarının çoğu sadece destek rolünü üstlenmek bıkmıştı, bu yüzden de ön saflarda mücadele etmek istiyorlardı.

Gece Cadıları Alayı Nasıl Oluşturuldu?

Henüz daha savaşın başlarında iken, Sovyet Amelia Earhart olarak bilinen Albay Marina Raskova, savaşa katılmak isteyen kadınlardan mektuplar almaya başlamıştı. Bu mektupları ciddiye almak niyetinde olan tecrübeli kadın albay, Stalin’e sadece kadın pilotlardan oluşacak bir hava filosu oluşturulması konusunda talepte bulundu.

Tarih, 1941 yılının Ekim ayını gösterdiğinde, kadınlardan oluşan üç adet hava ekibi kurulmuş ve böylece Sovyetler Birliği, kadınların savaş görevlerinde pilotluk yapmasına izin veren ilk ülke olmuştu.

Yaşları 17 ile 26 arasında değişen kadın pilotlar, aldıkları eğitim sonrasında 1942 yılında göreve başladılar. Alayda toplamda 400 kadın bulunuyordu.

Gece Cadıları ve İlkel Savaş Uçakları

Kendilerine oldukça büyük gelen üniformalar giyiyor (bu üniformalar erkek pilotlar için hazırlanmıştı) ve zirai ilaçlama için üretilmiş uçakları kullanıyorlardı. Bu uçaklar, açık kokpitli, iki koltuklu ve iki kanatlı; oldukça korunmasız araçlardı. Pilotlar geceleri uçuş esnasında soğuktan dişlerini sıkmak ve sıfırın altında donma riskine dayanmak zorunda kalıyorlardı. Sovyetlerde hâkim olan kış şartlarında sadece buz tutmuş uçağa dokunmak bile derinin yırtılmasına sebebiyet verebiliyordu.

Uçaklar aynı zamanda çok da küçüktü. Bu araçlarla aynı anda sadece iki bomba taşınabiliyordu. Bu yüzden de göreve giden Gece Cadıları, gece boyunca defalarca gidip gelmek durumunda kalıyorlardı.

Gece Cadıları’nın efsanevi komutanlarından olan Nadezhda Popova, bir gecede 18 kez uçuş gerçekleştirmesiyle tarihe geçti. Usta pilotun toplamda yaptığı uçuş sayısı ise 852 idi.

Uçaklar yavaş oldukları kadar çok çabuk alev alabilir özellikteydi ve hiçbir zırh barındırmıyordu. Bu birçok dezavantajlarının yanı sıra birkaç avantajı da vardı elbette. Yoksa Gece Cadıları, Alman Nazilerine bu denli korku salamazlardı.

Alman Nazi Askerlerini Ölesiye Korkutan Kadın Pilotlar

Örneğin bu uçaklar, oldukça ilkel bir şekilde üretilmiş olma avantajına sahiptiler. Radara yakalanmıyorlardı ve bu da Gece Cadıları’nın hedeflere sinsice yaklaşmasını sağlıyordu. Kadın pilotlar, hedefe yaklaştıklarında uçağın motorunu durdurup süzülerek bombardıman yapıyorlardı.

Bu süzülme sesinin rüzgârla birleşmesi sırasında pilotların yerini anlamaya çalışan Naziler sadece süpürge sesine benzer bir ses duyabiliyorlardı. Pilotların bombardıman sırasında kullandığı bu süzülme tekniği ve uçağın bir paraşütün yarı hızında süzülürken çıkardığı rüzgâr sesi, Alman askerlerine cadıların süpürgelerini hatırlattı. Bu yüzden de bu sinsi saldırıları düzenleyenlere ‘Gece Cadıları’ dediler.

Alman askerleri Gece Cadıları’ndan öyle korktu ki, gece vakti sigaralarını ateşlemeye bile korkar hale geldi. 588. Bombardıman Alayı, kendilerine takılan bu adı çok geçmeden duydu ve gururla bir nişan gibi taşıdı.

Gece Cadıları’nın yetenekleri, Alman birlikleri arasında hızla yayılmaya başladı ve söylentiler öyle hızlı büyüdü ki, kimileri Sovyet kadın pilotların üzerinde gece görüşünü artırma deneyleri yapıldığının dedikodularını yaydı.

Alman ordusu ise, Gece Cadıları’ndan bir tanesini bile vurabilen her Nazi askerine ‘Demir Haç’ nişanı verdi.

Savaş süresince, Albay Raskova da dâhil olmak üzere Gece Cadıları’ndan 32’si hayatını kaybetti.

Uçaklarını çiçeklerle süsleyip dudaklarını ruj yerine navigasyon kalemleri ile boyayan; savaş meydanında bile kadınsal dokunuşlar yaparak yetenekleriyle bir döneme adını yazdıran bu kadınlar, hava sahasında ve pilotluk alanında büyük başarılara imza attılar.

1942 yılından 1945’e kadar Alman ordusunun üzerine toplamda 23 bin tondan fazla cephane bırakan 588. Gece Bombardımanı Alayı, savaşın sona ermesiyle birlikte Stalin tarafından dağıtıldı. Geriye ise rüzgârdaki süzülme sesi ve Gece Cadıları Alayı'ndaki kadınların büyülü başarıları kaldı…

Yorumlar (0)