Gazze'de ateşkes

Gazze'ye 9 Mayıs 2023'ten beri hava saldırıları yapan İsrail ile Filistinli gruplar arasında ateşkes sağlandığı açıklandı. Öte yandan İsrail savaş uçaklarının, Filistinli gruplarla sağlanan ateşkesin yürürlüğe girmesinin akabinde Gazze'deki bazı noktaları vurduğu kaydedildi.

DÜNYA 14.05.2023, 01:10
Gazze'de ateşkes

Filistinli gruplara yakın olan kaynaklardan edinilen bilgiler doğrultusunda, Mısır'ın son birkaç gündür Filistinli gruplar ile Tel Aviv arasında yürüttüğü ateşkes gayretleri netice verdi.

Mısır'ın bölgede ateşkes sağlanması için yeni bir tavsiyede bulunduğu ve bunun, İsrail ile Filistinli gruplar tarafından kabul edildiği belirtildi.

Ateşkesin, yerel saatle 22.00 itibarıyla yürürlüğe girdiği öğrenildi. 

Ateşkese ilişkin metne göre ateşkes, sivil yerleşim yerlerinin yıkılmasına ve sivillerin hedef alınmasına son verilmesini kapsıyor. Metinde ayrıca Mısır'ın her iki tarafa ateşkese bağlı kalınması vurgusu da yer alıyor.

Diğer taraftan, ateşkesin yürürlüğe girmesinin akabinde Gazze'de çok sayıda kişi kutlama yapmak için dışarı çıktı.

Ellerinde Filistin bayrakları olanların sevinç gösterilerinin yanı sıra motosikletler ve arabalarla konvoylar oluşturuldu.

Mısır hükümeti, Filistin ile İsrailli gruplar arasında geçici ateşkes sağlanması için faaliyetler yürütmüş, tarafların heyetleriyle birlikte Mısır'ın başkenti Kahire'de görüşmeler gerçekleştirilmişti



Ateşkesin ardından Gazze'deki bazı noktalar vuruldu

İsrail savaş uçaklarının, Filistinli gruplarla sağlanan ateşkesin yürürlüğe girmesinin akabinde Gazze'deki bazı noktaları vurduğu kaydedildi.

İsrail ordusu tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, Gazze'den fırlatılan roketlere karşılık olarak İslami Cihad'a ait olan hedefler ile roketatarların hedef alındığı aktarıldı.

İsrail basınında ise Gazze'den ülkenin güney hududundaki şehirlere çok sayıda roket fırlatıldığı ve uyarı sirenlerinin çaldığı bilgisi aktarıldı. 



Ne olmuştu?

İsrail ordusu 9 Mayıs 2023 sabahı İslami Cihad'ın yönetici kadrosunun hedeflendiğini iddia ederek Gazze'ye saldırı başlatmıştı.

İsrail saldırılarında şu ana değin altısı çocuk, üçü kadın olmak kaydıyla 33 Filistinli yaşamını yitirirken, 17'si kadın, 32'si çocuk 93 Filistinli ise yaralanmıştı. 

İsrail'in Gazze'ye yönelik olarak düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenler arasında İslami Cihad yöneticilerinden altı kişi de yer almıştı.

Filistinli gruplar ise bahse konu saldırılara Gazze'den İsrail tarafına çok sayıda havan mermisi ve roket fırlatarak karşılık vermişti.

Gazze'den 11 Mayıs 2023'te fırlatılan roketlerden birinin Rehovot şehrindeki meskun bir yapıya isabet etmesi neticesinde bir İsrailli yaşamını yitirmişti.

Yorumlar (0)