Gazeteler kendilerini sansürledi!

Avustralya medya kuruluşları, hükümeti protesto etmek amacıyla "karardı".

DÜNYA 21.10.2019, 10:37
Gazeteler kendilerini sansürledi!

Avustralya çapında yayın yapan gazeteler, muhafazakar hükümetin basın özgürlüğünü koruma konusundaki eksikliklerini eleştirmek amacıyla, kendi kendilerini sansürlediler.

Pazartesi günü yayımlanan gazetelerin çoğu, ağır bir düzenlemeden geçmiş bir hükümet dökümanı ve gazeteciliğin ve muhbirliğin cezalandırılmasının bitirilmesi için bir kampanya istemiyle basıldı. 

Sydney Morning Herald isimli bir gazete, "bilginin baskılanmasını engellemek için kaydadeğer hukuk reformu" istemiyle ve The Australian isimli bir başka gazete de "gazetecilerin haklarına uzun süredir devam eden saldırı" manşetiyle yayımlandılar.

Birbirleriyle rekabetleriyle de bilinen 19 medya örgütü ve gazeteciler birliği, "Bilmeye Hakkınız" (Your Right to Know) kampanyasıyla bir araya geldi.

Neden böyle bir kampanya oluştu?

Kampanya, Haziran ayında yaşanan bir olaydan dolayı oluşturuldu. Olayda, federal polis yerel bir yayıncının ofisini ve evini basarak sızdırılan hükümet dökümanlarını aradı. Eski bir ordu avukatı, döküman sızdırmaktan dolayı cezalandırıldı, bir grup gazeteci de cezalandırılmayla karşı karşıya.

Kampanya, "gizli" kategorisine alınan döküman sayısının kısıtlanmasını ve arama istemine karşı çıkabilmenin de dahil olduğu 6 hukuki değişiklik talebinde.

"Avustralyalılar, 'ne gizlemeye çalışıyorlar?' sorusunu sormalı"

Medya kuruluşları, son 20 yılda gazetecilerin işini yapmasını engelleyen ve halkın bilmesi gereken şeyleri halka iletmeye çalışan muhbirleri durduran 60 yasanın geçtiğini hatırlattı. Avustralya'da yayın yapan ABC'nin direktörü David Anderson, "Avustralya, dünyanın en kapalı demokrasisi olmanın eşiğinde" dedi.

News Corp Australasia'nın yöneticisi Michael Miller ise, "Hükümetin, gazetecilere yönelik yarattığı her engellemeden sonra, Avustralyalılar 'benden ne gizlemeye çalışıyorlar?' diye sormalı" tweetiyle Avustralya hükümetini eleştiren gazetecilere katıldı.

Yorumlar (0)