Gandhi'nin külleri çalındı!

Mahatma Gandhi'nin Madya Pradeş eyaletindeki anma merkezi hırsızlık kurbanı oldu.

DÜNYA 03.10.2019, 16:57 03.10.2019, 19:20
Gandhi'nin külleri çalındı!

Mahatma Gandhi’nin külleri, 150. doğum gününde Hindistan’daki anma merkezinden çalındı. Gandhi’den geriye kalanlar, 1948’de radikal milliyetçi bir Hindu tarafından öldürülmesinden bu yana bu anma merkezinde barındırılıyordu.

Hırsızlar, aynı zamanda Hindistan bağımsızlık mücadelesinin liderine ait resimlerin üzerine “hain” yazarak tahrip etti.

Madya Pradeş eyaletinin Rewa kenti polisi, anma merkezine yapılan saldırıyı “huzurun bozulması” ve “ulusal bütünlüğe sakıncalı eylem” olarak nitelendiriyor. Anma merkezi görevlilerinden Mangaldeep Tiwari, anma merkezini sabah erken açtığını çünkü o gün Gandhi’nin doğum günü olduğunu, saat 23:00 gibi merkezi kapatmak için döndüğünde ise Gandhi’nin küllerinin çalındığını ve resimlerinin zedelendiğini gördüğünü belirtti.

Gandhi, İngiliz sömürgesine karşı Hindistan’ı bağımsızlığa kavuşturmasına rağmen ülkesinde oldukça tartışmalı bir figür. Çoğu Hindu için Gandhi, “ülkenin babası” olarak nitelendiriliyor. Ancak Hindu inancına koyu bir şekilde bağlı olmasına rağmen Hindu-Müslüman birlikteliği için gösterdiği çabalar, Gandhi’nin bazıları tarafından “hain” olarak anılmasına neden oluyor.

Yorumlar (0)