Game of Thrones dizisine ilham olan ulu kurtlara dair çarpıcı araştırma!

Amerika’da yayınlanan popüler tarih dizisi “Game of Thrones” sayesinde bir anda ünlenen ulu kurtlar hakkında bilim insanları, ezberleri bozacak bir araştırma yaptı. Araştırmacılar, hayvanların kurt olmadıklarını belirlerken, soylarının da tükendiğini belirtti.

DÜNYA 15.01.2021, 12:36 16.01.2021, 10:03
Game of Thrones dizisine ilham olan ulu kurtlara dair çarpıcı araştırma!

Ünlü ABD dizisi “Game of Thrones” yani “Taht Oyunları” na ilham olan ve Stark kardeşlerin ulu kurtları olarak hikayede yer alan kurtlar üzerine bir araştırma gerçekleştiriliyor. Bilim adamları, 50 bin yıllık beş fosil üzerinde araştırmalar gerçekleştirmeye başladı. Yapılan araştırmada; bilimsel olarak adları Canis dirus olan hayvanların, Amerika kuzeyinde ve Avrasya’da bulunan gri köpeklerden özelliklerinin ayrıştığı ortaya çıkarken, 13 bin yıl önce de soylarının tükendiği belirlendi.

İngiltere Durham Üniversitesi’nde görev yapan bilim adamları, fosilleri inceledi. ABD’nin Wyoming, Idaho, Ohio ve Tennessee eyaletlerinde bulunan fosiller, zaman zaman göç eden köpek benzeri birçok türün aksine, bu korkunç türdeki kurtların milyonlarca yıl boyunca sadece Kuzey Amerika'da evrimleştiğini gösterdi. Çalışmaya, Nature dergisinde de yer verildi.

Ulu ve Gri kurtlar, 6 milyon yıl önce tamamen ayrılmış

Araştırmacılar, daha önce gri kurtlar ulu kurtların akraba olduklarını düşündüklerini, ancak genetik anlamda yeni teknoloji çalışmalarıyla bunun değiştiği belirlediklerini söylüyorlar. 6 milyon yıl önce bir birilerinden tamamen tür olarak ayrıldıklarını belirleyen araştırmacılar, türlerin uzaktan akraba oluklarını ama melez bir yavruya sahip olamayacaklarını buldular. ‘Ulu kurt’ türünün, tam anlamıyla yeni bir bilimsel sınıflandırmaya ihtiyacı olduğunu söyleyen araştırmacılar, türün buzul çağı koşullarına ayak uyduramayacak bir tür olduğunu ve soylarının 13 bin yıl önce sona erdiğini de saptadılar.



Ulu kurtların popüler kültürde gösterildiğinden çok daha farklı olduğunu söyleyen araştırmacılar, “Game of Thrones” dizisinde Stark kardeşler tarafından evlat edinilen kurtların, kış diyarı  Winterfell’in koşullarında yaşaması mümkün olmadığını söylediler. Türün kırmızımsı ve kısa tüyleri olduğunu düşündüklerini belirten araştırmacılar, alçak topraklarda ve  sıcak ortamlarda yaşamaya daha uygun bir tür olduklarını belirtiyorlar. 

Yorumlar (0)