G7 ülkeleri Rusya’ya karşı birlik oldu, ortak bildiri yayınlandı 

İngiltere Londra’da toplanan G7 ülkelerinin Dışişleri Bakanları, Rusya’ya karşı ortak bildiri yayınladı. Ülkeler, Rusya’nın takındığı uluslararası tavrı “olumsuz ve yasadışı” olarak belirtti. 

DÜNYA 06.05.2021, 11:21 06.05.2021, 17:48
G7 ülkeleri Rusya’ya karşı birlik oldu, ortak bildiri yayınlandı 

İngiltere Londra’da toplanan G7 ülkeleri (dünyanın sanayileşmiş 7 ülkesi) ve Avrupa birliği yönetimi, “Dışişleri Bakanları Toplantısı” düzenledi. Toplantı sırasında Bakanlar, Rusya’nın uluslararası tutumlarını konuştu.

Dışişleri Bakanları, Rusya’nın gerçekleştirdiği uluslararası politikaları “olumsuz ve yasadışı” olarak nitelendirdi ve bir bildiri yayınladı. Yayınlanan bildiride Rusya’nın davranışlarından endişe edildiği ve istikrarsızlaştırıcı davranışlarından dolayı Kremlin Sarayı’ndan gelen tehditlere karşı koymanın gerekli olduğu aktarıldı.



Bildiride şu cümleler yer aldı: “Ukrayna sınırları içinde, Kırım’da ve sınırlar dışında bulunan Rus askeri güçlerinin faaliyetleri, kendinden başka ülkelerin demokratik sistemine zarar vermeyi amaçlamış ve kötü amaçlı faaliyetler ile siber saldırılar yaparak sorumsuz davranış modeli benimsemiştir. Rusya tarafından uygulanan bu faaliyetler karşısında endişe duyuyoruz.”

Dışişleri Bakanları, bildirinin devamında şu cümlelere yer verdi: “Rusya’nın gerek fiziksel gerekse siber faaliyetlerini ve dezenformasyon alanlarını kurallara dayalı sisteme oturtmak ve Rusya’yı faaliyetlerinden caydırmak için beceri ve yeteneklerimizi birleştirecek ve bunları kullanacağız.”

Toplantıda bulunan Hintli Bakanlar, “pozitif”

G7 ülkelerinin Dışişleri Bakanlarının katıldığı Londra toplantısına katılan 2 Hintli Bakanın Covid-19 testi pozitif çıktı. G7 ülkeleri arasında olmamasına rağmen toplantıya davet edilen Bakanlar, toplantıya katılmadan önce yaptırdıkları test ile “negatif” çıkmıştı. Hindistan’da artan vaka sayıları sebebiyle tedbir almak isteyen ve İngiliz heyeti ile çevrimiçi görüşmek isteyen Hintli Bakanlar sonrasında fikir değiştirmiş ve İngiliz heyeti ile yüz yüze görüşme gerçekleştirmişti.



Hintli Bakanların yaptırdığı ikinci test ise “pozitif” çıktı. İngiliz heyeti ve Hintli Bakanlar hakkında yapılan basın açıklamasında, görüşme sırasında sosyal mesafe ve maske kuralına dikkat edildiği, bu sebeple de İngiliz heyetinin karantinaya alınmasının gerek olmadığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca İngiliz heyetinin ve G7 ülkeleri katılımcılarının test yaptırmaya devam edeceğini, maske ve mesafe kurallarına sıkı sıkıya uyulduğunu açıkladı. 

Yorumlar (0)