Rusya'nın ilhakına karşı G7'den bildiri: Kabul etmeyeceğiz!

Ukrayna'ya ait 4 bölgeyi ilhak ettiğini duyuran Rusya'ya bir tepki de G7'den geldi. G7 ülkelerinin dışişleri bakanları tarafından yayımlanan ortak bildiride, "Silah zoruyla gerçekleştirilen sahte referandumların sonuçlarını kabul etmeyeceğiz. Uluslararası normlar, açıkça görmezden geliniyor." denildi.

DÜNYA 30.09.2022, 22:08 02.10.2022, 08:37 Hakan Öksüz
Rusya'nın ilhakına karşı G7'den bildiri: Kabul etmeyeceğiz!

Dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ülkelerin oluşturduğu G7 (Group of Seven), Rusya'nın Ukrayna'daki 4 bölgeyi ilhak ettiğine ilişkin açıklamasına tepki gösterdi. ABD, İngiltere, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa ve İtalya'nın dışişleri bakanları, konuya ilişkin ortak bildiri yayımladı. Bildiride AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in de imzası vardı.

"Referandumların sonuçları kabul edilmeyecek"

Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'u kendi topraklarına kattıklarını açıklayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kınayan bildiride, "Silah zoruyla gerçekleştirilen sahte referandumların sonuçlarını kabul etmeyeceğiz. Bu referandumların sonuçlarını kesinlikle tanımayacağız. Tüm ülkeleri, Rusya'nın silah zoruyla toprak elde etme girişimini kınamaya davet ediyoruz. Rusya'nın vahşi eylemleri nedeniyle ülkelerin toprak bütünlüğü ve egemenliği tehlike altında. Uluslararası normlar, açıkça görmezden geliniyor." ifadelerine yer verildi.

"Ukrayna'nın kendini savunma hakkına destek vereceğiz"

Rusya'nın saldırganlığına siyasi ve ekonomik olarak destek verdiği tespit edilen şahıs ile kuruluşlara yönelik yaptırımların uygulanacağı hatırlatılan bildiride, "Ukrayna, topraklarını işgal eden Rusya'ya karşı kendini savunma hakkına sahiptir. Ukrayna'nın bu hakkına verdiğimiz desteği sürdüreceğiz. Rusya'nın nükleer silah kullanımı ile ilgili sorumsuzca söylemleri, Ukrayna'ya verdiğimiz destekle ilgili görüşlerimizi değiştirmeyecek." denildi.

Yorumlar (0)