G7'den Afganistan açıklaması

G7 ülkelerinin liderleri, önceliklerinin Afganistan'dan tahliyelerin güvenli bir biçimde sağlanması olduğunu kaydederek, Taliban'ı sözlerine göre değil, eylemlerine göre değerlendireceklerini ve kurulacak olan hükümetin meşruiyetinin, uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmedeki yaklaşıma bağlı olacağını bildirdi.

DÜNYA 24.08.2021, 21:28 25.08.2021, 16:00
G7'den Afganistan açıklaması

ABD, İngiltere, Japonya, Almanya, Fransa, İtalya ve Kanada'dan oluşan G7 ülkelerinin liderleri, Afganistan'daki son durumu görüşmek üzere çevrim içi (online) ortamda bir araya geldi.

BM (Birleşmiş Milletler) ve NATO genel sekreterlerinin de iştirak ettiği zirvenin ardından yayımlanan bildiride, Afganistan'daki duruma ilişkin 'ciddi şekilde endişeli' olunduğu kaydedildi.

Savunmasız sivillerin güvenliğinin sağlanması ve insani bir krizin engellenmesi için itidal çağrısında bulunulan bildiride, kız çocuklarının, kadınların ve azınlık gruplarının haklarının korunmasına dair yükümlülüklerin yerine getirilmesi talep edildi.

Afganistan'ın bir daha asla terör için güvenli bir bölge veyahut başkalarına yönelik terör saldırılarının kaynağı olmaması gerektiği belirtilen metinde, NATO müttefikleri başta olmak kaydıyla ortaklarla birlikle nerede olursa olsun terörizmle dayanışma ve kararlılık içinde mücadele edileceği mesajı verildi.

Beklentiler

Bildiride, ilerleyen dönemde kurulacak olan bir Afgan hükümetinin, ülkenin uluslararası yükümlülüklerine uyması, teröre karşı koruma sağlaması, başta çocuklar, kadınlar, dini ve etnik azınlıklar olmak kaydıyla tüm Afganların insan haklarını güvence altına alması, hukukun üstünlüğünü kabul etmesi, şartsız ve engelsiz insani erişime izin vermesi, uyuşturucu ve insan kaçakçılığına karşı etkili bir şekilde karşı koyması gerektiği bildirildi.

Afganistan'daki tüm tarafların, azınlık grupların ve kadınların önemli derece katılımıyla kapsayıcı bir hükümet kurmak için iyi niyetle çalışmaya çağrıldığı aktarılan bildiride, mültecilerin desteklenmesi ve insani yardım sözü verildi.

Tahliyeler

"İlk önceliğimiz, vatandaşlarımızın ve son 20 senede bizimle çalışan ve gayretlerimize yardım eden Afganların güvenli bir biçimde tahliyesini ve Afganistan'dan devamlı olarak güvenli çıkışı sağlamaktır." ifadesine yer verilen bildiride, G7 ülkelerinin bu hususta yakın iş birliğini sürdüreceği vurgulandı.

Bütün tarafların bunu kolaylaştırmayı sürdürmesi, sağlık personelleri dahil uluslararası hizmet sağlayıcıların güvenliğinin temin edilmesinin beklendiğine işaret edilen bildiride, mültecilere ev sahipliği yapan bölgedeki komşu ülkeler ve diğer ülkelerle birlikte iş birliği yapılacağı da açıklandı.

"Sözleriyle değil, eylemleriyle değerlendireceğiz"

Afganistan'ın karşı karşıya kaldığı kritik problemleri ele almak için G20, BM ve diğer müttefikler ile bölge ülkeleriyle birlikte çalışılacağı kaydedilen metinde, "Bunu gerçekleştirirken Afgan partilerini sözleriyle değil, eylemleriyle değerlendireceğiz. Özellikle, Taliban'ın terörü önleme, kız çocukları ve azınlıkların insani hakları, kadın hakları ve Afganistan'da kapsayıcı bir siyasi çözüm arayışı hususundaki eylemlerinden sorumlu tutulacağını bir defa daha teyit ediyoruz." denildi.

Bildiride, ilerleyen dönemdeki bir Afgan hükümetin meşruiyetinin de uluslararası yükümlülüklerini ve sözleşmelerini yerine getirmedeki yaklaşıma bağlı olduğunun altı çizildi.







Yorumlar (0)