G20 Bakanları, büyüyen açlık krizine karşı Matera Bildirisi’ni onayladı

İtalya’da toplantı yapan G20 Dışişleri Bakanları, “Dünyadaki gıda krizinden endişe duyuyoruz” diyerek Matera Bildirisi’ni onayladı. Bildiri ile açlık krizine karşı acil eylem planı harekete geçirilecek. 

DÜNYA 30.06.2021, 11:14
G20 Bakanları, büyüyen açlık krizine karşı Matera Bildirisi’ni onayladı

İtalya’nın Matera kentinde toplanan G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda gündem, dünyadaki açlık kriziydi. Pandemi döneminde insan hayatının ve geçim kaynaklarının olumsuz etkilendiğini ve dünyada gıda güvensizliği ile açlık krizinin hızlı şekilde arttığını belirten dışişleri bakanları, Matera Bildirisi’ni kabul etti. Bu bildiriye göre açlık krizine karşı dünyada acil eylem planları harekete geçirilecek.  

Dünya genelindeki insanların 2014’ten bu yana açlık kriziyle baş ettiklerini belirten bildiride, 2030 senesi sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin içerisinde yetersiz beslenmeyi sonlandırmak olduğu da aktarıldı. Gıda yetersizliğinden etkilenenlerin sayısının ise 2030 senesine kadar 840 milyonu bulması bekleniyor. 



Ülkeler için tavsiyeler sıralandı 

Açlık krizinde olan ve gelecekte bununla mücadele etmesi muhtemel ülkeler için tavsiyeler sıralandı. Fakirliğin azaltılması, sürdürülebilir gıda sistemleri, gıda güvenliği, sosyal uyum, sosyal eşitsizliğin sonlandırılması, gençliğin güçlendirilmesi, insan sermayesinin geliştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma gibi tavsiyelerin verildiği bildiride, “Tek Sağlık” yaklaşımının benimseneceği belirtildi. 

“Tek Sağlık” yaklaşımı 

Matera Bildirisi’nde Tek Sağlık yaklaşımının benimseneceği ifade edildi. Buna göre kırsal ve kentsel kesimlerde kadınların ve gençlerin güçlendirilmesi, sosyal koruma önlemlerinin geliştirilmesi, iklim değişikliği ile mücadele ve bölgesel kalkınma gibi konular ele alınacak.  

Yorumlar (0)