Fukuşima’da radyoaktif atık su, okyanusa boşaltılacak 

Japonya Fukuşima nükleer santralinin radyoaktif özellikli atık suyunun özel bir tünel ile Pasifik Okyanusu’na boşaltılması kararlaştırıldı. 

DÜNYA 05.09.2021, 09:24 06.09.2021, 09:47
Fukuşima’da radyoaktif atık su, okyanusa boşaltılacak 

Japonya Fukuşima’da kurulu olan Dai nükleer santralinin radyoaktif atık suyu için nihai karar verildi. Santral yetkilileri işlenmiş suyun Pasifik Okyanusu’na boşaltılmasına onay verdi. Japon haber ajansının Tokyo Electric Power (TEPCO) kaynaklarından aldığı bilgiye göre firma, atık suyun salıverilmesi için nükleer santralin altından 1 kilometre uzunluğunda tünel kazarak suyu buradan okyanusa gönderecek.  



Su, seyreltildikten sonra okyanusa dökülecek 

Ülke kurallarına göre atık su, sulandırılacak ve içerisindeki radyoaktif maddelerin düşürülmesi sağlanacak. Bu şekilde okyanusun daha az kirletilmesi söz konusu olacak. Tünelin inşaatı için Nükleer Düzenleme Kurulu yakın zamanda TEPCO’ya başvuracak. Tünelin inşaatı ise 2022’de başlayacak. Radyoaktif atık suyun ise 2023 itibarıyla okyanusa bırakılması planlanıyor.  



Komşu ülkelerin tepkisi 

Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, ülkenin kuzeydoğusunda 10 sene önce gerçekleşen deprem ve tsunami sebebiyle zarar gören nükleer santraldeki atık suyun boşaltılacağını Nisan 2021’de açıklamıştı. Tokyo hükümetinin bu kararının ardından komşu ülkeler Tayvan, Güney Kore ve Çin’den tepkiler yükseldi. ABD, bu konuya anlayışla yaklaştığını belirtirken UAEA ise kararı desteklediğini ifade etmişti. 

Yorumlar (0)