Fransız Senatosundan tepki çeken başörtü kararı

Fransa'da Senato, refakatçi annelere başörtüsüne dair yasa tasarısını onayladı.

DÜNYA 31.10.2019, 09:55 31.10.2019, 10:05
Fransız Senatosundan tepki çeken başörtü kararı

Fransa Senatosu, okul gezilerinde öğrencilere refakat eden annelerin başörtüsü takmasını yasaklayan yasa tasarısını onayladı.

Senatoda merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi'nin (LR) hazırladığı, okul gezilerinde öğrencilere eşlik eden annelerin başörtüsülü olmasını yasaklayan yasa tasarısı 114 "hayır" oyuna karşı 163 "evet" oyuyla kabul edildi.

İktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LREM) ve merkez sol Sosyalist Parti (PS) tasarıya karşı çıktı. 

Tasarının yasalaşması için Senatodan sonra Ulusal Mecliste de onaylanması gerekiyor. LREM'in karşı çıkması sebebiyle, tasarının yasalaşarak yürürlüğe girmesi ihtimalinin çok düşük olduğu belirtiliyor.

Fransız bir aşırı sağcı Milletvekili Julien Odoul, yaklaşık 20 gün önce Besançon komününde düzenlenen toplantıda, Müslüman bir kadından oğlunun yanında başörtüsünü çıkarmasını istemiş ve sözlü saldırıda bulunmuştu.

Bu olaydan sonraki tartışmalarda İslamofobi artış göstermiş ve Müslümanların hedef alındığı açıklamalar iyiden iyiye artmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise birkaç gün önce yaptığı açıklamada, "Kamuya açık alanlarda başörtüsü beni ilgilendirmez ancak kamu kurumlarında, okulda ve çocuklara eğitim verildiğinde başörtüsü meselesi beni ilgilendirir. Laiklik bunu gerektirir." mesajını vermişti.

Bayonne kentinde geçtiğimiz gün cami önünde düzenlenen silahlı saldırıda iki kişi ağır yaralanmış, Fransız basını, saldırganın Claude Sinke olduğunu yazmıştı. Sinke, 2015'teki seçimlerde liderliğini Marine Le Pen'in yaptığı aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin adayıydı.

Yorumlar (0)