Fransız ordusundan bilim kurgu atağı!

Fransız ordusu, bilim-kurgu yazarlarından oluşacak bir ekipten, geleceğin olası askeri tehditleri konusunda düşünmeleri için yararlanacak.

DÜNYA 19.07.2019, 20:12
Fransız ordusundan bilim kurgu atağı!

Savunma Teknolojisinde Yenilikler Ajansı (DIA) tarafından yayımlanan bir raporda, geniş vizyonlu kişilerin askeri strateji uzmanlarının aklına gelmeyebilecek tehdit senaryoları üzerinde çalışacağı belirtildi.

Bu ekibin çok gizli şekilde yapacağı çalışmalar, rapora göre öngörmesi zor "zararlı unsurlar" ile mücadele bakımından önem taşıyor.

Başkent Paris'te geçen hafta Bastille Günü kutlamaları sırasında yapılan askeri geçit töreninde, Franky Zapata isimli kaşif jet motoruyla havalanarak kalabalıkların üzerinde uçuş yapmıştı.

Zapata'nın heyecan yaratan uçuşunun ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron uçuştan bir video klip eklediği tweetinde "Ordumuzla gurur duyuyorum. Modern ve yaratıcı" ifadelerini kullanmıştı.

'KIZIL EKİP' KİMLERDEN MEYDANA OLUŞACAK?

4 ya da 5 bilim-kurgu yazarından oluşacak bir grubun, ordunun geleneksel düşünme biçimlerinin dışına çıkarak tehditler konusunda daha yaratıcı tahminler geliştirmesi amaçlanıyor.

Ekip, "terör örgütlerinin ya da yabancı devletlerin" ileri teknolojiler kullanarak ne tür tehditler geliştirebileceğini tahmin etmeye çalışacak.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, ülkenin askeri yenilikler konusundaki yarışta "tüm kritik kartları elinde tuttuğunu" belirtti.

Bu yılki Bastille Günü kutlamaları sırasında sergilenen diğer silahlar arasında bilim-kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen Nerod F5 mikrodalga sinyal bozucu da vardı. Bu silahla insansız hava araçlarının, kumanda cihazı ile iletişimini kesmek amaçlanıyor.

Mali'de konuşlanmış Fransız askerlerini destekleyecek robotlar geliştirilmesi konusunda halen süren deneyler de Fransa ordusunun yenilikçi hareketine bir başka örnek.

BİLİM-KURGU BAZI DURUMLARDA GERÇEK OLMUŞTU

Jules Verne'nin 1865 tarihli Ay'a Yolculuk kitabında Florida'dan fırlatılan bir uzay aracıyla üç kişi Ay'a yollanıyordu. Bu düşünce, bir çok benzerlik içerecek şekilde 104 yıl sonra Apollo 11 misyonu ile gerçek oldu.

Görüntülü telefon fikri ilk defa 1927 tarihli Metropolis filmiyle beyaz perdeye yansımıştı. Ama filmdeki görüntülü iletişim araçları bugün kullandıklarımızdan çok daha büyüktü.

HG Wells'in 1914 tarihli The World Set Free isimli kitabında erken atom araştırmalarından yararlanarak her şeyi yok eden ve sonsuza kadar patlayan bombalar öngörmüştü.

Yorumlar (0)