Fransız öğrenciler: “Macron döneminde öğrencilerin maddi durumu kötüleşti” 

Fransa Öğrenci Federasyonları Birliği, Emmanuel Macron’un iktidara gelmesinden bu yana öğrenciler ve eğitim hayatı üzerindeki dalgalanmaları masaya yatırdı. Belirtilene göre Macron döneminde öğrencilerin devletten aldığı yardımlar azaldı. 

DÜNYA 16.08.2021, 08:14 16.08.2021, 17:53
Fransız öğrenciler: “Macron döneminde öğrencilerin maddi durumu kötüleşti” 

Fransa Öğrenci Federasyonları Birliği (UNEF), Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un iktidara gelmesinden bu yana sürekli eksiye düşen öğrencilerin maddi durumunu, öğrenci bursunu ve eğitim giderlerini masaya yatırdı. Bu konular hakkında kapsamlı bir rapor hazırlayan UNEF, Macron’un göreve geldiği 2017 senesinden bu yana öğrencilerin aylık yaşam masraflarının yüzde 10,51 oranında artış gösterdiğini belirtti. 



Öğrenci yardımlarında düşüş yaşandı 

Öğrencilerin yaşam masraflarının artmasına karşın hükümet tarafından öğrencilere verilen yardımlar her ay 40 avro azaldı. 2017-2019 seneleri arasındaki doğrudan öğrenci yardımında 41,2 milyon avro kesintiye gidilirken Ocak 2021’deki öğrencilere ev yardımı sisteminde de yapılan reformla birlikte 500 binden fazla öğrencinin yardımı kesildi. 



Öğrenciye yemek yardımı sonlandırılacak 

2022 senesinden itibaren “burssuz öğrenciye 1 avroya yemek” uygulamasının sonlandırılacağını belirten ve bu durumu kınayan UNEF, gelir durumuna bakılmaksızın staj yapan her öğrenciye ücret verilmesini ve hükümet burslarının özellikle yabancı öğrencileri kapsamasını istedi.  

Rapora göre Macron döneminde öğrencilere toplam 79 milyon avro yatırım yapılırken selefi François Hollande döneminde 546 milyon avro, bir önceki cumhurbaşkanı olan Nicolas Sarkozy döneminde de 306 milyon avro yatırım yapılmıştı. 

Yorumlar (0)